Cum alegi perechea de schiuri potrivită

February 2nd, 2016

Dacă în articolele trecute am discutat despre cum să alegi corect perechea de clăpari și placa de snowboard potrivită pentru tine, astăzi îți prezentăm un ghid care să te ajute acum în sezonul iernii, să îți alegi perechea de schiuri care ți se potrivește și te reprezintă. Iată de ce anume ar trebui să ții cont atunci când dorești să achiziționezi schiuri.

1. Pentru cine sunt destinate

Ținând cont de acest aspect, schiurile sunt concepute pentru bărbați, femei și copii, fiecare având caracteristici proprii. Schiurile pentru bărbați sunt proiectate pentru orice nivel, dimensiune sau tip de teren și pot fi folosite și ca schiuri unisex, însă femeile ar trebui să se orienteze pentru cele special destinate lor.
Schiurile pentru femei sunt special destinate lor și este recomandat chiar și schioarelor profesioniste și care au un stil de joc agresiv, deoarece acest tip de schiuri este realizat special formei lor anatomice. În ceea ce privește schiurile pentru copii, nu există diferențe între cele pentru băieți și cele pentru fete.

2. Nivelul și abilitățile

Agrement – Schiurile care se încadrează în această categorie sunt destinate începătorilor care ajung pentru prima dată pe pârtie și care învață mișcările de bază, dar sunt destinate și intermediarilor care au control asupra schiurilor, dar sunt ceva mai prudenți, își aleg un teren de nivel mediu și nu exagerează cu viteza.

Avansat – Schiorii avansați sunt experimentați și sunt capabili să mențină controlul pe terenuri mai accidentate, în condiții grele de zăpadă și își mențin controlul la viteze mai mari. Au încredere în mișcările lor și virajele nu mai sunt o problemă. Cu toate acestea, nu pot schia într-un mod agresiv, așa cum o fac cei din categoria următoare.

Expert – Sunt schiorii care fac față celor mai grele condiții de schi și dețin controlul la viteze mari, pe orice teren accidentat ar schia, fie că este pârtie sau în afara ei, atacând muntele fără restricții. Au o tehnică puternică, agresivă și sunt mereu în căutare de noi trucuri și mișcări care le aduc adrenalina. Experții sunt schiorii de cel mai superior nivel, care concurează la evenimentele de specialitate și sunt recunoscuți pentru abilitățile lor, precum și cei care dețin certificări de instructori profesioniști.

3. Categoria de schiuri

Fiecare categorie prezintă caracteristici diferite ale schiurilor, caracteristici ce se referă la formă, lățime și flexibilitatea lor.

Piste – Aceste schiuri sunt proiectate precum le zice și numele, pentru a oferi aderență și stabilitate pe pistele îngrijite. Acestea sunt în general mai puțin late, având aproximativ 73 mm lățime.

All Mountain – După cum sugerează și numele, această categorie este destinată celor care schiază în orice condiții și satisface ușor toate nevoile schiorilor. Prezintă lățimi care variază între 85 si 95 mm, iar schiorii pot să le folosească atât pe pârtii cât și înafara lor.

Freestyle – Sunt schiurile special destinate pentru rotirile și răsucirile în aer ale pasionaților. Cea mai recentă generație de schiuri freestyle funcționează bine și în zonele cu zăpadă adâncă cât și pe întregul munte.

Freeride – O categorie de schiuri care sunt folosite 50% pe pârtie, iar 50% în afara lor. Sunt schiuri mai lungi și mai late (82-102 mm lățime), pentru o mai bună stabilitate.

Big Mountain – Sunt schiuri ceva mai late, folosite pentru viteze mari, zăpadă adâncă și utilizatori avansați. Lățimile sunt mai mari de 100 mm.

Race – Sunt schiurile folosite de utilizatorii experimentați care au nevoie de viteză, stabilitate, precizie și încredere, în cele mai grele condiții de zăpadă și care își doresc să câștige competițiile.

4. Lungimea și lățimea schiurilor

Cum este și în cazul plăcii de snowboard, nu există o formulă magică pentru a determina dimensiunea de schi perfectă pentru orice schior. Factorii precum înălțimea și greutatea oferă un excelent punct de plecare, însă mai există câteva lucruri care ar trebui să fie luate în considerare și anume: categoria de schi, tipul de zăpadă, terenul și preferințele personale. Dar lăsând toate acestea la o parte, regula generală este de a alege o lungime a schiurilor, care este undeva între bărbie și partea de sus a capului. Schiorii avansați și experți își pot alege schiuri care sunt puțin mai lungi, la fel și cei care au o greutate mai mare raportată la înălțimea lor.

Pentru schiurile Freeride, de obicei se adaugă între 5 și 10 cm în lungime pentru o mai bună stabilitate. Pentru toate schiurile de munte, se adaugă între 5 și 20 cm în funcție de cât de mult schiezi în afara pistei, iar pentru schiurile freestyle, folosește aceleași lungimi ca cele pentru piste.

Greutate (KG) <49 50 – 56 57 – 62 63 – 68 69 – 75 76 – 81 82>
SKI Lungime 140cm 145cm 150cm 155cm 160cm 165cm 170cm>
Nivel schior                    Agrement +0cm        Avansați  +5cm          Experți +10cm

Cu cât se petrece mai mult timp înafara traseului, cu atât mai multă stabilitate ai nevoie, iar schiurile trebuie să fie mai late (lățimea se măsoară în cel mai îngust punct al schiului). Schiurile cu lățimea sub 85 mm sunt cele mai potrivite schiorilor care petrec cel mai mult timp pe traseele îngrijite, de la începători până la experți. Următoarele lățimi sunt între 85-95 mm, 96-110 mm, precum și peste 110 mm, ce oferă o stabilitate mai mare chiar si în condiții de iarnă mai grele, pe terenuri din ce în ce mai accidentate și nivel de experiență avansat.

5. Profilul schiului – este foarte asemănător celui de snowboard, fiecare prezentând caracteristici și utilizări specifice.

profiles

Camber – este profilul tradițional pentru schiuri și snowboard, ce prezintă o curbă ascendentă ușoară la mijlocul schiului. Oferă precizie și stabilitate pe teren, datorită greutății utilizatorului care pune presiune distribuită uniform pe lungimea schiului.

Profil Rocker – este inversul profilului camber, unde coada este orientată spre exterior, iar un contact mai mic pe margine înseamnă aterizări mai bune și scheme mai bine realizate.

Profiluri Hibride – Există o întreagă variație de combinații posibile între profiluri, iar companiile producătoare experimentează mereu în crearea plăcilor moderne. Un exemplu ar fi combinația rocker-camber-rocker sau camber-rocker-camber, fiecare dintre ele având scopuri și funcții precise. Companiile producătoare menționează mereu aceste noi calități și funcțiuni, așadar nu îți va fi greu să alegi ceea ce îți dorești.

6. Flexibilitatea

Flexibilitatea schiurilor este cel mai bine determinată de greutatea ta, de stilul și condițiile de schi. Dacă prezinți o greutate mai mare și ai un stil agresiv de a schia, atunci vei avea nevoie de schiuri ceva mai rigide, deoarece vei pune o presiune mare pe acestea. În cazul în care vei alege schiuri flexibile, vei observa o lipsă de reacție în timpul schiatului.

Flexibilitatea mare este recomandată începătorilor și copiilor, care au nevoie să controleze ușor mișcările la viteze medii și nu trebuie să depună atât de mult efort precum în cazul schiurilor foarte rigide. Schiurile rigide sunt cele mai receptive la viteze mari, utilizatorilor experimentați care au un stil agresiv de schiat.

Acum că ești informat, pregătește-ți schiurile și hai pe pârtie!
Echipa SportAddict te așteaptă!

Share

507total visits,1visits today