5 greșeli de evitat atunci când începi antrenamentul pe banda de alergare

March 1st, 2017

Dacă ești un fan al joggingului, știi că iarna nu îți oferă cele mai bune condiții pentru alergat. Temperaturile scăzute, zăpada, poleiului îți îngreunează foarte mult antrenamentul, devenind chiar imposibil de practicat. De aceea, alergatul pe bandă devine o alternativă a alergatului în aer liber.

Dar un antrenament relativ simplu, cum este cel pe banda de alergare, neefectuat cum trebuie, poate să nu ducă la îndeplinirea obiectivelor de antrenament. De aceea, este bine să știi să efectuezi acest antrenament astfel încât rezultatele să fie eficiente.

Cele mai comune greșeli întălnite în antrenamentele la banda de alergat

  1. Săritul peste programele de încălzire (warm-up) și cele de revenire (cool down)

Alergatul pe bandă are, cu siguranță, foarte multe beneficii laterale. Pe lângă faptul că este un exercițiu fitness dinamic pentru anumite grupe musculare, pe care îl poți executa intr-un spațiu închis, alergatul pe bandă practicat corect îți aduce numeroase beneficii la nivelul sănătății inimii tale. Prima greșeală, pe care mulți o fac, este săritul peste încălzire sau programul warm-up indicat pe o bandă profesională. Este foarte important să execuți acest program, deoarece îți antrenezi mușchii treptat pentru viteza cea mai ridicată. Viteza cu care alergi pe bandă este obligatoriu să crească treptat, de aceea este bine să te acomodezi câteva minute înainte cu un program lejer de mers-alergat pe bandă, setat la o viteză mică. În plus, în acest fel nu te vei dezechilibra. Scopul programului cool-down este acela de a-ți reveni după alergarea continuă la viteză mare prin scăderea treptată a vitezei. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să te simți amețit după ce ai coborăt de pe bandă, acest lucru se datorează faptului că ai dat skip la aceste două programe.

  1. Adoptarea unei poziții incorecte

Poziția corectă atunci când alergi pe banda de alergat este foarte importantă. Dacă nu o respecți, riști să ai probleme la nivelul coloanei sau dureri de gât și spate. Cea mai frecventă greseală este privirea către picioare. Este foarte important, ca pe tot parcursul alergatului pe bandă să îți menții privirea în față și să îți ții spatele drept și relaxat. O metodă foarte bună este fixarea unui punct de referință cât timp alergi pe bandă. De asemenea, menține genunchii ușor îndoiți, pentru a lucra corect mușchii.

  1. Alergarea cu încălțăminte inadecvata

Antrenorii de fitness recomandă să porți o încălțăminte de calitate, special concepută pentru alergare, care să îți protejeze piciorul de impactul mare din timpul călcării/alergării. De aceea, este bine să îți achiziționezi o pereche de adidași pentru alergat. În acest fel, protejezi piciorul de eventualele accidente în zona genunchiului sau labei piciorului.

  1. Ținutul de mânere

Multe persoane, din cauza fricii, tind să se țină de mânerele benzii de alergat. Dar acest lucru nu este deloc corect. Strângerea cu putere de bare îți îngreunează antrenamentul și nu te ajută la menținerea poziției amintită mai sus. Trebuie să execuți o miscare corectă, asemenea celei pe care o execuți afară, iar, mai mult decât atât, dacă brațele se miscă pe lângă corp, acestea vor lucra în același timp cu picioarele.

  1. Să execuți același antrenament la bandă mai multe zile consecutiv

Chiar dacă pare metoda cea mai simplă de antrenament, antrenorii de fitness recomandă să alternezi exercițiile la bandă, și chiar să schimbi tipul de aparat. Banda îți dă posibilitatea să utilizezi programele predefinite de pe ecran sau să setezi manual ritmul de alergare în funcție de frecventa cardiacă personală. Este indicat să nu faci trei zile consecutiv același tip de program, și, este si mai indicat, să nu folosești în mod constant doar banda. În felul acesta, nu vei obține eficient rezultatele dorite.

Share

631total visits,1visits today