Alege Bete Trekking potrivite pentru tine si drumetiile tale

May 31st, 2016

     Dacă în urmă cu 10 ani, aproape nimeni nu folosea bete trekking în drumețiile montane, astăzi vedem rar pe cineva fără aceste accesorii într-o aventură pe terenuri accidentate și poteci abrupte, indiferent că este începător sau drumeț împătimit.

Dacă te întrebi de ce chiar ai nevoie de bete trekking pentru drumeții, află care sunt motivele și beneficiile pentru care aceste accesorii nu ar trebui să lipsească din bagajul tău montan:

1. Bețele trekking permit brațelor și ajută la mersul înainte și în sus pe drumurile accidentate, crescând viteza medie.

2. Reduc impactul asupra picioarelor, genunchilor și gleznelor. Studiile au arătat că bețele pot reduce forța de compresie pe genunchi cu până la 25%.

3. Bețele cresc tracțiunea pe orice tip de teren, fie că este stâncos, fie alunecos cum ar fi noroi sau zăpadă.

4. Te ajută să distribui și să atenuezi greutatea pe care o transporți în spate pe timpul drumețiilor.

5. Bețe trekking sunt echivalente cu fitness-ul și forța. Cu ajutorul lor, excursioniștii își folosesc mușchii din partea superioară a corpului, cum ar fi bicepșii, mușchii pectorali și tricepșii. Bețele de trekking pot de asemenea să crească cantitatea de calorii arse in timpul drumețiilor, cu o medie de până la 20%, lucru de altfel benefic. Astfel te bucuri de drumeție, dar nu neglijezi nici activitatea fizică și efectele fitnesului pentru corpul tău.

6. Îmbunătățesc postura, echilibrul și stabilitatea. Deoarece suntem ființe bipede, două puncte de sprijin în plus ne ajută de două ori mai mult să nu ne pierdem echilibrul în timpul urcării pe munte, să traversăm zone alunecoase sau accidentate și să ne îmbunătățim echilibrul atunci când transportăm rucsaci de dimensiuni și greutate mare.

7. Mai puțin stres pe articulații. Drumeții care merg toată ziua, chiar dacă nu au bagaje grele, au o presiune constantă pe glezne, genunchi și șolduri, iar mulți excursioniști simt această forță sub genunchi la coborâri abrupte și deasupra genunchilor în timpul urcărilor. Bețele trekking au rolul de a ajuta transferul de greutate și să reducă tensiunea care în mod normal ar fi absorbită în mod exclusiv de către articulații și mușchii din partea inferioară a corpului.

8. Unul sau două bețe de trekking? Multe discuții se învârt în jurul acestei întrebări, dacă este mai bine să folosești un sigur băț sau două. Unii excursioniști preferă în special pe distanțe scurte să utilizeze doar un singur băț și să păstreze cealaltă mână liberă. Însă experții susțin faptul că echilibrul și stabilitatea obținute cu ajutorul a două bețe trekking sunt mai mari decât prin folosirea unuia singur.

Bete Trekking

Caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când achiziționezi bețe trekking

1. Tipul

Bețele de trekking pot fi împărțite în 3 categorii principale: Standard, Shock Absorbing și Staff și se referă la tipul de teren pe care utilizatorul le folosește.

     • Standard – Aceste bețe sunt de obicei tari, rezistente, ușoare și telescopice. Caracteristica telescopică este esențială pentru drumeții atunci când vrei să împachetezi bețele. Sunt două tipuri de bețe standard. Care nu se blochează deloc și cu mecanisme Twist. Cele din a doua categorie nu sunt recomandate pentru iarnă deoarece poate fi dificil să le ajustezi purtând mănuși.

     • Shock Absorbing – Aceste bețe au pistoane de aer interioare care compresează aerul și astfel absorb șocurile. Ele sunt mai grele și mai costisitoare, dar ajută la atenuarea stresului suplimentar asupra articulațiilor, mai ales pe genunchi și glezne. Acest arc poate fi blocat astfel încât bețele de trekking să se transforme în bețe rigide tradiționale.

     • Staff – Un astfel de băț nu se comercializează în pereche și se folosește de obicei singur. Este mai înalt decât bețele normale de trekking și pot oferi stabilitate chiar dacă nu ocupă ambele mâini. Sunt foarte folositoare uneori ca și stâlp pentru corturi sau ca stativ pentru aparatul de fotografiat.

2. Materialul

     • Fibra de carbon – este cel mai ușor material din care se pot confecționa bețe de trekking. Singurul dezavantaj este că fibra de carbon se poate îndoi sub acțiuni extreme. Excursioniștii apreciază la fibra de carbon faptul că reduce vibrațiile și consumul de energie de care este nevoie ca să le folosești, tocmai datorită greutății lor mici.

     • Aluminiu – este materialul care face bețele de trekking să fie economice și durabile. Sunt mai grele decât cele din fibra de carbon , dar și mult mai durabile.

3. Mânerele

     • Plută – Este materialul care izolează de frig iarna și ajută mâinile să se mențină calde. Sunt destul de rezistente.

     • Cauciuc – Mânerele din cauciuc nu rețin umezeala și sunt cel mai bun izolator, mai ales pe timpul iernii. De asemenea, sunt cele mai bune pentru reducerea vibrațiilor, deci sunt o alegere bună pentru activități de mare impact, cum ar fi alpinism.

     • Spuma – Mânerele din spumă sunt o alegere bună pentru drumețiile pe vreme călduroasă, deoarece textura le permite să absoarbă transpirația.

4. Reglabile sau fixe – majoritatea bețelor sunt reglabile, ajustându-se de la 24 la 55 cm lungime. În mod normal vei dori să scurtezi bețele de trekking atunci când vei urca și le vei pune la lungime maximă în zonele de coborâre.

5. Greutatea – este în funcție de materialul din care bețele de trekking sunt fabricate. Din punctul acesta de vedere exista bețele din aluminiu care au aproximativ 230-300 g/bucata și cele din carbon, care sunt ceva mai ușoare – 170-230 g/bucata.

6. Mecanism de blocare

Acesta ajută la ajustabilitatea înălțimii bețelor, fixându-le la lungimea dorită. Mecanismele de blocare sunt de 4 tipuri:
     • Manetă de blocare externă – Acest mecanism este extrem de rapid si ușor de folosit chiar și atunci când utilizatorul poartă mănuși.
     • Cu buton de blocare
     • Blocare de tip răsucire
     • Blocare cu cifru

7. Rozete – există 2 tipuri de rozete: unele in forma de fulg de nea, pentru iarnă și altele mai mici și pline, pentru vară.

Acestea fiind spune, nu ne rămâne decât să îți urăm o vară plină de aventuri prin cotloanele munților!

Echipa SportAddict

Share