Cum sa alegi corect o saltea de yoga

February 6th, 2018

Tehnica yoga este practicata de peste 5.000 de ani, fiind un antrenament pentru minte, corp si spirit bazat pe meditatii si exercitii fizice. In limba veche indiana, sanscrita, Yoga inseamna “uniune”, crearea unui echilibru si unirea celor trei elemente intr-unul singur, dar si purificarea lor. Desi este o practica a unor zone indepartate ale lumii, astazi putem gasi si in Europa multe cursuri de Yoga, accesibile oricui.

Orice practicant yoga are nevoie in primul rand de o saltea de yoga pe care sa faca exercitiile. Daca esti incepator, acest ghid te va ajuta sa o alegi pe cea mai potrivita.

Criterii de alegere saltea yoga:

1. Materialul

Diferentele in compozitia materialelor pot parea la inceput fara prea mare insemnatate, dar ele au impact asupra modului in care practici yoga. Salteaua va fi sanctuarul si spatiul tau de exercitii si trebuie sa iei in considerare toate aspectele. Tipuri de materiale:

PVC: cele mai multe saltele de yoga sunt fabricate din policlorura de vinil numit si PVC. Acest material ofera o buna durabilitate, aderenta si confort. In ciuda performantei sale dovedite ca material, PVC-ul a primit critici pentru a nu este ecologic.

Spuma: este, in esenta, versiunea ecologica a covoraselor din PVC, oferind aceleasi caracteristici de performanta, dar fara efectele nocive asupra mediului. Singurul avertisment este ca saltelele din spuma contin latex care poate fi problematic pentru unii yoghini cu alergii.

Cauciuc: o alta alegere populara printre saltelele de yoga eco-friendly sunt cele din cauciuc, fiind o alternativa solida la covorasele din PVC. La fel ca saltelele din spuma, covorasele de cauciuc contin latex. Cei cu alergii ar trebui sa caute alt material.

Bumbac: saltelele din acest material sunt uneori numite “rogojini traditionale de yoga” si sunt subtiri si ecologice. Ele sunt utilizate in mod obisnuit puse peste alte saltele de yoga pentru a completa ceea ce bumbacul singur nu ofera (grosime, aderenta). Unii yoghini o folosesc asa, considerand ca practicatii au nevoie sa simta podeaua prin saltea. Bumbacul absoarbe bine transpiratia si, de fapt, i se mareste aderenta cand este umed.

Iuta: la fel ca saltelele de yoga din bumbac, iuta ofera aceeasi durabilitate si rezistenta si pot fi folosite impreuna cu alte tipuri de saltele mai groase. Iuta este un material mai fibros, un pic mai dur decat bumbacul si absoarbe mai putina umiditate.

2. Grosimea saltelei

Exista doar trei grosimi principale, dar diferentele dintre ele sunt destul de semnificative. Daca o saltea de yoga este prea subtire, anumite pozitii pot fi dificile pentru genunchi si articulatii. Daca este prea groasa, va fi dificil sa iti mentii echilibrul si sa pastrezi o pozitie. Arunca o privire asupra avantajelor si dezavantajelor fiecarei grosimi:

  • → Grosime 1/4 ” (0.6cm): este cea mai groasa saltea buna pentru yoga. Saltelele de calitate superioara au de obicei aceasta grosime pentru a oferi cel mai bun confort si suport. Fiind mai rigida si mai dura este insa mai greu de transportat si incape cu dificultate in sacii standard de yoga.
  • → Grosime 1/8 ” (0.3cm): este grosimea cea mai frecvent utilizata si este o combinatie perfecta de performanta si portabilitate. Daca mergi sa practici yoga des, de mai multe ori pe saptamana, ar trebui sa te uiti dupa saltele de 1/8 ” pentru ca ofera suficienta amortizare pentru genunchi, dar sunt si usoare si suficient de subtiri pentru a fi transportate fara probleme la sala.
  • → Grosime 1/16 ” (0.15 cm): Daca iti place sa calatoresti si vrei sa continui exercitiile tale de yoga peste tot unde mergi, ar trebui sa iti cumperi o saltea de 1/16″ ca solutie ultra-portabila. Are jumatate din grosimea unei saltele standard, dar se va potrivi in orice geanta. in afara de portabilitate, saltelele subtiri iti permit sa simti mai bine podeaua, daca preferi simtul natural de atingere a solului atunci cand exersezi.

3. Marimea

Un covor standard este de 24 “x 68″ (60x170cm), dar lungimea poate varia uneori. 72” si 74 “sunt lungimi alternative, dar unele covoare de yoga sunt de 84”. in timp ce cei mai multi yoghini vor putea folosi fara probleme o saltea de dimensiuni standard, yoghii mai inalti vor trebui sa opteze pentru cele mai lungi. Ca si criteriu de alegere foloseste asta: atata timp cat incapi in intregime pe saltea, lungimea este suficienta.

4.Textura si aderenta

Se poate referi la cat de bine se lipeste pielea de saltea dar si de suprafata pe care este pusa, prevenind alunecarea. O aderenta buna te poate ajuta sa-ti mentinii pozitia timp indelungat. Fara aderenta si prindere suficienta, vei aluneca in timpul pozitiilor si te poti rani. Covorasele din PVC si spuma au cel mai mare factor de lipire de piele, in timp ce cauciucul are o aderenta moderata. Te avertizez, totusi, ca saltelele din PVC si spuma sunt lipicioase numai cand sunt curatate. Bumbacul si iuta nu ofera practic nici o aderenta in contact cu utilizatorii.

Pentru a preveni alunecarea pe suprafete, evitati covorasele din PVC si cautati covorase de yoga din cauciuc, bumbac sau iuta care au texturi.

5.Pret

Banii sunt intotdeauna un subiect dificil de abordat, dar ar trebui sa incerci sa nu te opresti la prima oferta. Priveste intai la caracteristicile de mai sus (material, grosime, dimensiuni, aderenta) si abia apoi decide pe care sa o cumperi. Un pret urias si un brand cu renume nu iti va da neaparat calitate si ceea ce ai nevoie. Yoghinii incepatori se pot opri, desigur, la saltele yoga standard.

Orice alte caracteristici suplimentare, cum ar fi tratamentele antimicrobiene sau modele si culori interesante, sunt doar o chestiune de gust, dar vor adauga la pret.

 

Share

1162total visits,1visits today