Alege perechea de pantofi ciclism potrivita

April 1st, 2016

Multe persoane care iau în serios ciclismul, indiferent dacă este vorba de pedalat pe distanțe lungi, întreceri sportive sau drumeții, știu că pentru a face asta au nevoie de o pereche bună de pantofi pentru ciclism.

Atunci când mergi cu bicicleta, poți purta orice tip de pantof sport. Însă în comparație cu pantofii sport tipici, cei special destinați ciclismului sunt proiectați cu talpa mai rigidă, în așa fel încât să se realizeze mai eficient transferul de energie pe măsură ce pedalezi. În timp ce cu pantofii sport obișnuiți se realizează o mișcare de rotație de 180 de grade pe pedale, cei special creați pentru ciclism te ajută să faci o rotație completă de 360 de grade, simțind astfel efectele benefice pe distanțe lungi și nu numai.

Important de știut este că acești pantofi trebuie să fie compatibili cu pedalele, pentru a menține picioarele în siguranță pe bicicletă. Nu trebuie să te sperii, gândindu-te că nu vei avea picioarele libere, ci fixate pe pedale, asemănător snowboard-ului. Pedalele de acest gen au sisteme de blocare foarte simplu de folosit și vei putea elibera piciorul foarte ușor, în plus vei avea un control sporit al mișcărilor tale, precum și o cantitate de energie mult mai mică pierdută pentru pedalat.

Tipuri de pantofi ciclism potriviți

Cei mai mulți pantofi ciclism sunt proiectați pentru a fi compatibili cu plăcuțe, care se fixează în pedale. Trebuie să știi că aceste plăcute sunt livrate cu pedalele, iar pantofii trebuie să se potrivească acestor plăcute de fapt.

Unele modele de pantofi prezintă sistem cu 2 găuri (folosit la toate tipurile de ciclism, rutier, montan, de turism) cât și cu 3 (cel mai des folosit pentru ciclism rutier, deoarece oferă cel mai mare nivel de stabilitate și energie în timpul mersului), dar majoritatea vor accepta doar un singur tip. Există și sisteme cu 4 găuri, care se potrivesc pedalei Speedplay, acestea fiind adaptabile mai multor tipuri de pantofi.

Sisteme blocare

În ceea ce privește compatibilitatea lor cu pedalele, acest tip de pantofi se mai numesc și Clip-less, datorită sistemului de fixare. Ciclistul atașează niște plăcuțe SPD (sistem de pedale produs de Shimano) de talpa pantofului, această plăcută este fixată în pedală printr-o mișcare în interior și apoi apasă pe ea. Pentru a elibera piciorul, nu trebuie făcută decât o mișcare laterală cu călcâiul, spre exterior. Cei mai mulți pantofi pentru ciclism folosesc un sistem cu 3 găuri (tipul Look, Time, SPD-SL) sau 2 pentru a fixa plăcuțele, ce ulterior se vor fixa în pedală.

1. Pantofi pentru mountain bike

Aceștia au o talpă destul de rigidă pentru o pedalare eficientă, dar sunt suficient de flexibili și prezintă o talpă de cauciuc pentru a permite o tracțiune bună pentru mersul pe jos pe trasee alunecoase sau accidentate. Modelele diferă, fiecare având caracteristici specifice cum ar fi: tălpi mai rigide, mai ușoare în greutate, materiale impermeabile, tipuri de catarame pentru ajustarea pantofului.

Plăcuțele sunt de obicei încastrate în tălpi, ceea ce face mai ușor mersul pe jos. Acest lucru face ca pantofii MTB să fie o alegere preferată și pentru oraș și road cycling. Pantofii folosesc sistemul cu 2 găuri pentru a fixa plăcuțele.

Ciclism Mountain Bike

2. Pantofi de drum

Sau pantofii road cum mai sunt numiți, se disting de celelalte tipuri prin tălpile lor excepțional de rigide, pentru a facilita transferul de putere la pedale. Acest tip de pantofi nu sunt proiectați pentru mersul pe jos, din cauza lipsei de tracțiune pe talpă și incapacitatea lor de flexare. Sunt mai ușori decât pantofii MTB și sunt proiectați pentru a suporta plimbări lungi.

Dacă te uiți la modelele cu prețuri mai mari, vei observa că sunt folosite materiale precum fibra de carbon, pentru a reduce și mai mult din greutate, a crește rigiditatea, iar sistemul lor permite ușor personalizarea lor. Vei găsi multe modele care prezintă un strat mic de cauciuc pe călcâi, pentru a asigura tracțiunea.

3. Pantofi de drum și mountain bike

În cazul în care nu te poți decide dacă preferi pantofii de ciclism rutier sau MTB, poți opta pentru pantofii care poartă denumirea de universali, aceștia fiind compatibili cu plăcuțe SPD, Look și prezintă sistemul cu 3 găuri pentru a le fixa pe acestea.

Un accesoriu foarte important și de ajutor pentru cicliști îl reprezintă husele pentru pantofii de ciclism. Atunci când vremea este rece, plouă sau umiditatea este mare, peste pantofi se poate pune un înveliș exterior care îi protejează și le oferă rezistență îndelungată, dar care oferă și căldură și protecție termică ciclistului. Acești papucei sunt confecționați de obicei din neopren sau un cauciuc care asigură o izolație perfectă contra intemperiilor. Sunt minunați pentru tine și pantofii tăi pentru ciclism. Dar nu uita! Nu folosi acest înveliș pentru a merge pe jos, papuceii sunt destinați exclusiv ciclismului.

Acum știi tot ce trebuie despre pantofii pentru ciclism. Nu e așa că parcă te tentează gândul de a achiziționa o astfel de pereche?

Echipa SportAddict

Share

746total visits,2visits today