Alege rucsacul potrivit activităților tale

September 25th, 2015

Un rucsac reprezintă de multe ori dulap, rezervor de apă, salon, chiar și cămară pentru alimente, în orice activitate pe care o ai: activitate zilnică, mers cu bicicleta sau aventură montană. Este un loc minunat în care să înghesui tot ceea ce ai nevoie și te aștepți să și încapă.
Astfel, alegând un rucsac de dimensiuni corecte și ambalând în mod corespunzător lucrurile, se poate transporta o greutate mare pe distanțe lungi și cu un efort surprinzător de mic.

Tipuri de rucsaci

1. Daypacks (Rucsacii de zi cu zi)

Pot fi utilizați zi de zi în oraș, în drumeții scurte, într-o zi de ciclism sau schi. Au o greutate mică, sunt ieftini și multă lume îi preferă în majoritatea aventurilor în aer liber. Dacă ești în căutarea unei modalități de a transporta apă, ceva de mâncare și poate o haină, două, atunci acest tip de rucsac este alegerea perfectă. Are de obicei capacitate de 10-40 litri și vine cu o varietate de curele, accesorii și caracteristici, precum și cadrul fără ramă.

2. Overnight

Acest tip de rucsac este suficient de mare pentru a transporta provizii pentru două sau trei zile. Ca și dimensiune se încadrează între cel de zi cu zi și rucsacul multiday. Prezintă o capacitate de 40-60 de litri, fiind de multe ori echipat cu opțiunea de capacitate suplimentară. Nu sunt foarte grele, de obicei cântăresc între 0.9 și 1.5 kg.

3. Multiday

Rucsacii multiday sunt ideali pentru excursii de 5-7 zile, în care poți depozita ușor tot ceea ce ai nevoie. Cu un cadru puternic, curele groase căptușite, sistem de reglare și o mulțime de caracteristici, în acest tip de rucsac poți depozita 60-75 litri fără probleme. Iar în ceea ce privește greutatea lui, cântărește între 1.8 si 2.7 kg.

1 2 3

4. Expedition

Rucsacul de care ai nevoie pentru călătoriile foarte lungi, campingul iarna și alpinism. Acești rucsaci sunt de fapt cei multiday, supradimensionați, astfel încât capacitatea poate varia de la 75 la 125 litri.
Atunci când alegi un rucsac de expediție, marimea corectă este foarte importantă. Să ai mereu în vedere faptul că greutatea maximă a rucsacului trebuie să reprezinte 40% din greutatea ta. Asta înseamnă că o persoana de 68 kg nu trebuie să folosească un rucsac mai greu de 27 de kg, întrucât va îngreuna mult expediția. Ai grijă să iei cu tine doar lucrurile de strictă necesitate.

5. Tehnic

Rucsacul tehnic este simplu, fără centură groasă de șold și vine echipat cu numeroase lanțuri și bucle care ajută utilizatorul în alpinism sau la schi. Ca design, rucsacul este mai îngust și mai înalt, pentru o mobilitate sporită, iar capacitatea de transport este de 10 până la 20 litri.

6. De Hidratare

Rucsacii de hidratare reprezintă un alt mod de a transporta apă și câteva lucruri de care ai nevoie într-o zi, o opțiune excelentă pentru alergători, schiori, alpiniști sau cei care doresc să parcurgă o distanță mare fără să aibă nevoie de multe lucruri, capacitatea fiind de maxim 10 litri. Ceea ce este inedit la acest tip de rucsac, este sistemul de hidratare ce presupune un sac de apă și un furtun care iese din rucsac la nivelul umărului și poate fi dus ușor la gură.

4 56

 

Caracteristici importante ale unui rucsac

Capacitatea

Majoritatea oamenilor au un rucsac de zi și unul multiday. În mod ideal ar trebui să ai unul pentru fiecare tip de călătorie, dar cel mai realist este găsirea unuia care este extrem de versatil pentru modul în care vei dori să îl folosești.
Factorii care influențează capacitatea sunt: durată călătoriei, numărul de persoane, tipul de activitate, sezonul, altitudinea, dar și stilul de ambalare.

Cadrul

Rolul cadrului este de a transfera greutatea de la umeri către șolduri, deoarece acestea sunt susținute de grupe musculare mai mari și astfel nu vei obosi foarte repede. Designul tradițional de cadru este cel de aluminiu, extern, foarte popular acum 30 de ani, având capacitatea de a transporta greutăți mari. Dar în timp au devenit ineficiente, luându-le locul standardul actual de design al cadrului, încadrarea internă. Acestea folosesc aluminiu într-un X sau Y, pentru a transfera greutatea prin panoul din spate al rucsacului, totodată menținând stabilitatea pe terenurile accidentate, datorită menținerii rucsacului lipit de spate.
Capture

Cel mai nou tip de cadru este cel care utilizează o ramă subtire din aluminiu, după forma spatelui, avantajul major fiind distribuția greutății rucsacului, pe șolduri.

Dimensionarea

În primul rând mărimea unui rucsac ar trebui să fie determinată de lungimea trunchiului (nu de înălțimea generală) și de circumferința taliei. Nimic nu influențează comfortabilitatea unui rucsac mai mult ca dimensionarea corectă. Determină lungimea trunchiului de la gât, zona cervicală, până în zona taliei și folosește aceste măsuri atunci când urmărești specificațiile rucsacului. Nu uita și de centura de talie, care trebuie să se potrivească peste haine.

Acum, că știi totul despre alegerea unui rucsac, nu ne rămâne decât să îți urăm distracție maximă în activitățile tale.

Echipa SportAddict

Share

698total visits,4visits today