Barca sau caiac pentru pescuit?

August 17th, 2018

Pentru ca perioada vara-toamna este numai buna pentru pescuit in lacuri, rauri sau spatii de agrement, multi pescari se intreaba ce este mai bine sa achizitioneze: barca sau caiac?

Caiacul pentru pescuit

Avantajul major este ca poate fi mai usor decat o barca, mai simplu de transportat pe portbagajul de sus. In plus, exista si caiace gonflabile, foarte usor de desfacut si umflat, care pot fi duse la locatiile de pescuit intr-un portbagaj obisnuit, chiar si intr-un ruxac in spate daca mergi cu scuterul sau bicicleta.

Daca un caiac este bun la pescuit, specialistii spun ca da, insa trebuie sa se tina cont de anumite aspecte:

 • ♦  Caiacul este mai putin stabil decat o barca, mai ales daca pescuiti in rauri de munte, asa ca, in loc sa te preocupi de undita si peste, va trebui sa lupti sa iti mentii echilibrul, ca sa nu te rastorni. De aceea cauta pentru pescuit caiace putin mai late. Recomandam variantele de tip Sit-on-top care sunt mai stabile si mai usor manevrabile decat alte modele, sunt adevarate flotoare, potrivite si pentru incapatori.
 • ♦  La achizitionarea unui caiac pentru pescuit, tineti cont si de spatiul din interiorul acestuia, deoarece trebuie sa transportati undita si accesoriile de pescuit dar si pestele prins. De asemenea poate aveti nevoie sa luati cu voi si o sticla cu apa, o vesta de ploaie, o cutie cu mancare etc. Ganditi-va la tot ce vreti sa puneti inauntru inainte de a cumpara.
 • ♦  Folositi un caiac pentru pescuitul pe lacuri, in ape linistite, fara valuri.
 • ♦  Pentru ca pescuitul inseamna ore intregi de stat pe loc, alege un caiac cu o banca buna, tapitata.
 • ♦  Un caiac cu vasle este mai ieftin si mai usor decat unul cu pedale sau cu motor.
 • ♦  Daca vrei sa iei cu tine la pescuit un prieten, membru al familiei sau cainele tau, alege un caiac Double Touring (cu 2 locuri). Sunt si mai stabile decat alte caiace. Sunt si caiace pentru 3-4 persoane.
 • ♦  Exista si variante de caiace Sit-on-top, specializate pentru pescuit – fata de un sit-on-top obisnuit acestea sunt mai largi, si unele sunt dotate cu echipamente specifice: suport pentru undita, sonar, spatiu depozitare accesorii, etc.

Barcile pentru pescuit

Si in acest caz trebuie sa fii atent la anumite caracteristici:

 • ♦  Greutate: foarte populare printre pescari sunt cele gonflabile sau din aluminiu, mult mai usoare si, implicit mai simplu de transportat si de manevrat. Barcile de recreatie sunt, in general, bune pentru pescuitul pe lacuri sau pe ape linistitite.
 • ♦  Daca pescuiesti undeva mai multe zile si intentionezi sa ramai si peste noapte, poti opta pentru o barca de pescuit cu cabina
 • ♦  Ia in considerare greutatea suportata si numarul de persoane daca vrei sa iesi la pescuit cu mai multi prieteni
 • ♦  Conteaza daca vrei sa pescuiesti in apa dulce sau sarata- mai ales daca este vorba despre apa de mare sau lacuri cu apa sarata. Cititi cu atentie instructiunile barcii pentru a afla daca rezista la astfel de conditii. Apa sarata poate produce eroziunea materialului din care este confectionata barca dar si a motorului, padelelor etc. Veti vedea ca barcile pentru apa sarata sunt si mai voluminoase, perfecte pentru capturi mai mari si mai stabile in ape cu valuri.
 • ♦  Alegerea unei barci poate depinde si de adancimea apei in care vrei sa pescuiesti- studiaza bine pana la ce adancime este recomandat modelul respectiv
 • ♦  Exista si barci specializate, cu anumite accesorii si facilitati pentru pescuit, iar unele sunt chiar adaptate pentru a pescui un anumit tip de peste, de exemplu barci de pescuit biban.
 • ♦  Daca esti incepator, este bine sa te interesezi si de modul lor de functionare, de conditiile ce trebuiesc implinite pentru a le naviga. De exemplu pentru barcile cu motor ai nevoie de permis de navigatie obtinut in urma unui examen (ambarcatiune cu motor mai mare de 5CP). Permisele se acorda in functie de zona in care se va naviga, asa ca daca ai pescuit in ape interne, ai nevoie de un alt permis pentru a merge la pescuit in ape maritime.
 • ♦  Variantele cu vasle sunt cele mai ieftine, dar in locuri cu valuri, vant puternic, sunt mai eficiente cele cu motor.
Share

2863total visits,2visits today