Beneficiile dormitului în hamac

March 15th, 2016

Dacă ai avut măcar o noapte de insomnie sau un somn agitat, cu siguranță știi că acest lucru poate avea un impact foarte mare asupra modului cum te simți a doua zi, cu atât mai mult dacă te lupți cu problema insomniei de un timp îndelungat și nu ai găsit încă terapia care să te ajute. Un somn de slabă calitate poate afecta starea de spirit, capacitatea de a gândi în mor clar, crește nivelul de stres, încetinește metabolismul și chiar crește predispoziția pentru depresie, iar dormitul în hamac ajută la schimbarea acestor aspecte negative.

De multe ori ne-am dorit să avem și noi somnul liniștit al copiilor, pentru care legănatul face parte din răsfățul zilei, ajutându-i să adoarmă mai repede și mai profund. Dar noi studii arată că nu doar copii pot beneficia de aceste avantaje majore datorate legănatului ușor, ci și adulții folosind un hamac atunci când trag un pui de somn sau chiar dorm întreaga noapte în el. Deci așa se explică faptul că pasagerii adorm atât de repede în călătoriile cu trenul, datorită legănatului care liniștește activitatea creierului și crează o stare relaxantă.

Până acum am fost obișnuiți să credem că hamacele erau destinate agățării afară și lenevirii în ele atunci când se întâmpla să avem puțin timp liber, dar cu trecerea timpului studii întregi demonstrează că simpla mișcare de balans a hamacului prezintă mai multe beneficii pentru organism decât am fi crezut. Iar dacă am fost obișnuiți cu ideea că hamacele sunt folosite doar în aer liber și nu avem unde să le prindem în casă, acum există tot felul de suporturi pentru hamace care oferă un aer foarte interesant decorului interior.

Hamac cu suport

Într-unul din articolele anterioare am văzut care sunt benefiile unui somn de calitate pentru organism, dar ce facem dacă nu reușim să ne odihnim și să adormim atunci când ne punem seara în pat? Să vedem cum ne poate ajuta hamacul în acest caz.

Beneficiile dormitului în hamac

1. Persoanele adorm mai repede

Potrivit unui studiu în Elveția, dormitul într-un hamac te face să adormi mult mai repede decât dacă ai dormi într-un pat, cu atât mai mult dacă ne referim la un pui de somn de aproximativ o oră. Legănarea hamacului creează o stare de moleșeală plăcută care duce la un somn mult mai rapid și relaxant. Acest lucru a fost monitorizat cu ajutorul encefalogramei pentru a vedea activitatea creierului atunci când se înlocuiește somnul în pat cu cel în hamac.

2. Somn profund si de calitate

Cercetătorii sunt și acum surprinși cum legănatul în hamac modifică undele cerebrale la adulți, oferindu-le același tip de unde care fac bebelușii să cadă atât de repede într-un somn profund. Și nu doar profund, ci și de calitate. Un somn profund este necesar organismului, deoarece atunci este momentul când el se regenerează cel mai bine, energia este restabilită, țesuturile sunt reparate, iar sistemul imunitar este fortificat.

3. Crește metabolismul

Un somn bun face ca oamenii să fie capabili să ardă mai multe calorii pe parcursul zilei, prin urmare se reduce riscul de obezitate, iar creșterea în greutate rămâne doar o amintire. Lipsa somnului perturbă fluctuațiile hormonale care se ocupă de apetit și senzația de foame, astfel că stimulează producerea grelinei (hormonul care stimulează apetitul) și reduce leptina (hormonul care suprimă pofta de mâncare).

4. Scade fluctuația glicemiei

Mulți dintre noi am observat că atunci când dormim puțin avem tendința să mâncăm mai mult, iar acest lucru este datorat fluctuației glicemiei și rezistenței la insulina, care în lipsa somnului de calitate crește riscul de diabet de tip 2.

5. Micșorează nivelul de stres

Un nivel de stres mai mic ajută la îmbunătățirea stării de spirit și nu este surprinzător că reușim să dormim mai bine noaptea următoare. Să nu mai vorbim de nivelurile de cortizol (hormonul stresului) care prezintă cele mai mari valori în timpul dimineții, iar cele mai scăzute în timpul serii. Asta înseamnă că un somn profund și odihnitor în hamac, o noapte întreagă, ne face mai mult bine decât credeam.

Dormitul in hamac

6. Ameliorează durerile de spate

Stilul de viață sedentar, precum și lucrul la birou toată ziua, provoacă durerile de spate de care tot mai mulți oameni se plâng. Nu există o explicație medicală de ce anume durerile de spate dispar atunci când se alternează dormitul pe pat cu dormitul în hamac, dar afirmațiile oamenilor despre acest beneficiu există și putem verifica și noi, de ce nu? Poate explicația vine din faptul că nu există puncte de presiune pe corp atunci când acesta este suspendat în aer.

7. Poate îmbunătăți funcționarea creierului

Acest lucru este evident, în condițiile în care creierul este odihnit, acesta are capacitatea de gândi mai bine, de a se concentra și de a lucra mai productiv

8. Confort sporit

Atunci când se doarme pe pat, se creează presiune pe diferite părți ale corpului, de aceea se plâng foarte multe persoane că nu își găsesc locul noaptea, că au avut un somn inconfortabil sau că le dor mușchii. Aspectul pozitiv în cazul hamacelor este că se elimină această problemă a lipsei confortului întrucât atunci când corpul este suspendat în aer, nu se exercită niciun punct de presiune.

9. Atenuează sau chiar vindecă insomnia

Având în vedere că ușoara legănare influențează undele cerebrale, inducând corpul într-un somn profund mult mai repede, atunci se crede că simplul hamac poate fi leacul pentru persoanele care suferă de insomnie severă. Atunci când medicamentele, tehnicile de respirație, sportul chiar, aplicațiile speciale sau smartphone-urile care cronometrează cum, cât și când ar trebui să dormi, nu funcționează, deși le-ai încercat pe toate, atunci nu rămâne decât să încerci și această variantă a hamacului care sigur nu te va dezamăgi.

10. Crește capacitatea de concentrare și învățare

Se crede că acele unde cerebrale care induc corpul într-un somn profund, sunt responsabile și direct legate de procesul de învățare și memorare, precum și de puterea de concentrare zilnică.

Acum că am văzut câte beneficii ale dormitului în hamac există, ce ziceți, luăm o mică pauză și tragem un pui de somn? În hamac, bineînțeles!

Echipa SportAddict

Share

682total visits,1visits today