Beneficiile utilizarii trotinetei de catre copii

March 29th, 2017

Perioada pe care o traversam in acest moment, plina de tehnologie, a reusit cumva sa prinda copiii in casa, stand la TV, la calculator, pe tablete sau in fata jocurilor video, determinandu-i astfel sa se deconecteze de lumea exterioara.

Bicicletele, rolele, skateboard-ul si trotinetele sunt mijloace eficiente prin care le poti oferi copiilor un motiv sa iasa afara in aer liber si sa faca miscare, sa se distreze si sa socializeze cu alti copii.

Daca bicicletele si rolele sunt utilizate de ani de zile, trotinetele au devenit si ele din ce in ce mai populare. Parintii trebuie sa stie ca trotinetele au numeroase beneficii asupra dezvoltarii copilului, printre care amintim:

Dezvoltarea abilitatilor motorii brute si fine

Abilitatile motorii reprezinta orice actiune ce presupune antrenarea muschilor copilului in desfasurarea ei. Utilizarea unei trotinete ajuta copilului la coordonare, rabdare si rezistenta. Orice activitate a muschilor ofera impulsuri de stimulare in creier, ajutand la dezvoltarea creierului. Cu alte cuvinte, folosirea unei trotinete ar putea face copilul mai inteligent.

Intareste dezvoltarea cognitiva

Copiii se bucura la extrem atunci cand iau propriile decizii si cand gandesc singuri. Cu ajutorul trotinetei, copilului i se acorda libertatea si independenta de a-si dezvolta si de a-si implementa propriile idei. Cand copiilor li se da ocazia sa ia singuri decizii, se vad pe ei insisi ca fiind capabili de succes. Trotineta ofera copilului opotunitatea de a-si explora propriile limite si sa experimenteze joaca.

Dezvolta echilibrul

Unul dintre multiplele beneficii ale utilizarii trotinetei de catre copil este ca il va ajuta la dezvoltarea echilibrului. Chiar daca este nevoie de o lovitura de picior ferma pentru a porni, echilibru este cel care directioneaza trotineta. Aceasta ajuta copilul sa isi dea seama cum sa isi gaseasca echilibrul folosindu-se de greutate, lucru ce ajuta la dezvoltarea muschilor in partea superioara a corpului.

Beneficii asupra sanatatii

Mersul cu trotineta este o activitate fizica, ceea ce inseamna ca sanatatea copilului va avea parte numai de beneficii:

  • previne dezvoltarea afectiunilor respiratorii – la orice activitate sportiva organele respiratorii isi dubleaza munca, necesitand un consum mai mare de oxigen si eliberarea dioxidului de carbon, lucru care duce, in timp, la intarirea functionalitatii organelor respiratorii;
  • ajuta la cresterea in inaltime;
  • imbunatateste circulatia sangelui;
  • imbunatateste activitatea digestiva, creste apetitul si imbunatateste absorbtia elementelor nutritive din alimente.

Invata ce este siguranta

La fel ca si skateboard-ul sau bicicleta, trotineta este o metoda prin care copilul invata ce este siguranta. Probabil va cadea de cateva ori pana va invata sa mearga pe trotineta. De aceea, este bine sa il incurajam sa poarte casca, genunchiere si cotiere. Astfel el isi va da seama de importanta protejarii corpului atunci cand desfasoara anumite activitati.

Dupa cum se vede, achizitia unei trotinete poate avea numai efecte benefice asupra copilului. Primele zile vor necesita un ajutor din partea parintilor, in care copilul trebuie ghidat de catre un adult pentru a-si mentine echilibrul si pentru a manevra ghidul si franele. Dupa aceste zile de training, ii va fi usor sa se descurce si singur.

Share