Benzi de rezistenta elastice și multiplele lor beneficii

March 4th, 2016

În ultima perioadă, atât sălile de sport cât și recomandările de exerciții pentru acasă, pun accentul pe niște accesorii fitness foarte interesante și anume benzi de rezistenta elastice, acele benzi elastice de cauciuc, care completează exercițiile antrenamentelor sau devin chiar instrumente principale cu care îți poți lucra musculatura corpului.

Aceste benzi de rezistență devin utile nu numai în cazul musculaturii, ci și pentru dezvoltarea oaselor, prin tensiunea constructivă la care îți supune mușchii, oferind programe de antrenament sigure și eficiente, programe recomandate chiar și de terapeuți, în scopuri de reabilitare fizică.

Benzile de rezistență se găsesc într-o varietate mare de tipuri, lungimi și tensiuni și sunt puțin diferite de benzile denumite extensori (benzi care constau într-o bandă tubulară, de obicei înconjurată de un material protector și prezintă mânere de prindere).

La fel ca în cazul antrenamentelor cu greutăți, benzile de rezistență crează o forță cu care mușchii trebuie să lucreze, să se contracte, stimulând astfel creșterea masei musculare. Pe măsură ce banda se întinde, crește tensiunea, iar rezistența pe care o opune musculatura este tot mai mare, de aceea medicii și fizioterapeuții afirmă că aceasta este una din cele mai sigure metode pentru a crește rezistența osoasă și ajută la prevenirea osteoporozei.

Un începător ar trebui să se antreneze două sau de trei ori pe săptămână pentru a obține un beneficiu maxim, cu 8 până la 10 tipuri de exerciții care să lucreze grupele musculare majore ale corpului, iar pentru început un set de exerciții nu ar trebui să depășească 8 repetări, cu timpul ajungând la 12-15 repetări.

Benzi de rezistență și beneficiile lor

1.Adaptabile pentru mai multe niveluri de fitness

Fie că ești începător sau expert, poți găsi benzile de rezistență perfecte pentru tine. Acestea sunt disponibile într-o mare varietate de rezistențe, ușoare, medii și grele. Pentru a crește provocarea și a opune o tensiune mai mare, poți utiliza mai multe benzi simultan.

2.Raport cost-beneficiu

Benzile de rezistenta pot fi cumpărate individual sau la set, dar indiferent de opțiunea aleasă, acestea au un preț redus, comparativ cu alte echipamente fitness. Prețurile încep de la 20 de lei și cresc în funcție de producător, mărimea lor, precum și tensiunea la care trebuie să opui rezistență.

3.Pot fi folosite în cadrul exercițiilor familiare

Ai posibilitatea de a combina exercițiile cu care ești obișnuit cu folosirea acestor benzi, ceea ce înseamnă că nu trebuie să înveți o serie completă de exerciții complicate care să te dea peste cap. De exemplu, benzile pot înlocui greutățile pe care le folosești pentru bicepși.

4.Lucrează întregul corp

Antrenamentul cu benzi de rezistență este foarte versatil, de aceea poți să lucrezi toate grupele majore de mușchi. Pas cu pas și pe măsură ce le folosești, vei observa cum întregul corp începe să reacționeze pozitiv la exercițiile făcute.

5.Nu ocupă spațiu

Aproape deloc! Benzile de rezistență sunt atât de ușoare și mici, încât nu ai nevoie să te gândești la spațiu pentru depozitare. În plus utilizarea lor în confortul propriei case nu presupune un spațiu suplimentar în care să îți desfășori antrenamentul.

6.Excelente și pentru călătorii

Pentru că sunt atât de ușoare și mici ca dimensiuni, reprezintă o modalitate excelentă de a le transporta chiar și în călătorii. Astfel, nu vei lua pauze de la antrenamentele tale, pauze care de multe ori te fac să te simți vinovat că nu ai grija de corpul tău.

7.Aduc varietatea în antrenamentele tale

Un tip de exercițiu nou reprezintă o provocare pentru mușchi, de aceea adăugarea benzilor de rezistență va fi un plus pentru care corpul îți va fi recunoscător. În plus, poți alterna aceste benzi, cu exercițiile cu greutăți și flexori, pentru a nu te plictisi.

8.Ușor de folosit fără antrenor

De multe ori, un nou tip de exercițiu este recomandat a se efectua sub supravegerea unui antrenor, pentru a învăța executarea corectă a mișcărilor. În cazul nostru, benzile de rezistență pot fi utilizate în condiții de siguranță, pe cont propriu, fără riscul de accidentări.

9.Pot fi combinate cu alte echipamente fitness

Exercițiile care combină mai multe accesorii, devin mai eficiente și cu rezultate mai rapide. De aceea, utilizarea benzilor de rezistență împreună cu o pereche de gantere, sau greutăți spre exemplu, poate fi o idee excelentă.

10.Antrenament de nota 10

Benzile de rezistență primesc nota 10 tocmai pentru îmbunătățirile pe care le aduc, ținând cont de faptul că sunt niște accesorii de care multă lume nu ține deloc cont. Ele îmbunătățesc efectiv flexibilitatea, rezistența corpului, arderea întregului metabolism.

Benzi de rezistenta elastice – 3 Tipuri de exerciții de încercat

1.Squats

Așează-te pe bandă, cu picioarele ușor mai depărtate decât lățimea umerilor. Adu banda după umeri, ținând-o cu mainile, în dreptul umerilor. Dacă banda este prea scurtă, ține-o încrucișând brațele la piept. Fă acum obișnuitele genuflexiuni și vei simți diferența, datorită tensiunii pe care o va opune banda elastică.

Squats cu ajutorul benzilor de rezistenta elastice

2.Pas lateral

Îndoaie banda la nivelul gleznelor, în așa fel încât acestea să fie ușor depărtate. Fă apoi pași laterali, depășind lățimea umerilor, astfel încât să simți că trebuie să depui efort pentru a întinde banda de rezistență și a face pasul lateral. Mută picioarele spre stânga spoi spre dreapta, 8-10 pași într-o serie, 5-6 serii. Vei simți diferența.

Exercitiu pas lateral cu ajutorul benzilor de rezistenta elastice

3.Flotări

Așează-te în poziția inițială pentru flotări și înfășoară banda de rezistență de-a lungul spatelui (ca o eșarfă), ținând în maini capetele benzii. Ține corpul drept, încordează fesele și abdomenul și fă obișnuitele flotări. Vei simți cum vei depune mai mult efort atunci când vei împinge brațele pe sol, pentru a ajunge în poziția inițială.

Flotari cu ajutorul benzilor de rezistenta elastice

Echipa SportAddict

Share

2651total visits,2visits today