Categorii si utilitati biciclete montane

June 22nd, 2018

Bicicleta montana (Montain Bike) abreviata Mtn Bike sau MTB, este o bicicleta destinata ciclismului off-road. Bicicletele de acest tip se aseamana cu alte biciclete, dar includ si caracteristici specifice menite sa sporeasca durabilitatea si performanta lor pe teren accidentat. Acestea includ in mod obisnuit o suspensie frontala sau integrala, anvelope mari, roti mai rezistente, frane mai puternice, ghidoane drepte etc.

Bicicletele de munte sunt recomandate pentru trasee montane si alte suprafete neamenajate sau inclinate, abrupte. In ultimii ani acest stil de bicicleta a devenit, de asemenea, popular pentru ciclistii urbani sau curierii care trebuie sa pedaleze prin gropi si peste borduri, dar si printre amatorii de trucuri si acrobatii.

Odata cu dezvoltarea sportului in anii ’70, s-au dezvoltat multe subtipuri noi de ciclism montan, cum ar fi cross-country (XC), all-day endurance, freeride, downhill etc. Fiecare dintre acestea au adus cerinte diferite pentru bicicleta montana, necesitand diferite modele pentru o performanta optima.

Cele mai populare tipuri de biciclete Montain Bike:

1.Bicicletele Cross Country (XC)

Cross-country (XC) sunt concepute pentru cursele cross country, asa cum ne arata si numele, punand accentul pe viteza de urcare si rezistenta. De-a lungul anilor 1990, bicicletele XC au evoluat avand acum cadre din aluminiu usoare, unele chiar din carbon si furci cu suspensie frontala. Introducerea compozitelor avansate din carbon a permis designerilor de biciclete sa produca modele cu suspensie completa, cantarind sub 10 kilograme.

In ultimii ani, rotile de 29 “au inlocuit in mare masura standardul original de 26”. Pentru amatori, este bine de stiut ca, desi sunt destinate utilizarii off-road, bicicletele Cross Country nu sunt proiectate pentru a fi utilizate pe terenuri foarte abrupte sau deosebit de aspre.

2. Mountain Cross sau “Four-cross” (4X)

Sunt pentru un tip de curse in care patru biciclisti coboara pe o pista amenajata in stil BMX. Aceste biciclete se incadreaza, in general, in categoriile de modele Dirt Jump sau Slopestyle, principalele distinctii fiind utilizarea unui schimbator de viteze si nu o singura configuratie a vitezei dar si unghiurile mai ascutite ale capului decat la bicicletele obisnuite Dirt Jump, ceea ce ii da o stabilitate sporita la cursele de viteza.

Acest tip de curse a scazut recent in popularitate, UCI eliminand-o din Cupa Mondiala din cauza eroziunii excesive si a inconvenientelor cauzate de piesele construite special.

3. Bicicletele Enduro / All-Mountain (AM)

Sunt un model intre cele de tip Cross-country si Freeride. Ca exemple puteti vedea seria Trek Remedy si Specialized Enduro, care cantaresc in mod obisnuit intre 13 si 16 kilograme. Concepute pentru a excela in urcari si coborari, aceste biciclete sunt destinate folosirii in plimbari si expeditii lungi, care implica atat urcusuri abrupte, cat si coborari pe teren inclinat, de aici termenul de “all-mountain”. Anumiti autori considera ca sunt modele diferite.

4.Downhill (DH)

Sunt ideale pentru biciclistii care participa la cursele cu acelasi nume, implicand coborari in mare viteza si sarituri pe diverse tipuri de teren. Pentru ca accentul este pus pe viteza, sunt construite sa fie usoare (sub 18kg) si durabile. Designerii de biciclete folosesc adesea materiale similare cu cele din constructia bicicletelor Cross-country (de exemplu, fibre de carbon), deoarece scopul final este un raport ridicat rezistenta/greutate.

In ultimii ani, modelele mai avansate de cadre si componente au produs biciclete Downhill de inalta performanta.

5.Freeride (FR)

Bicicletele de munte Freeride sunt similare cu bicicletele Downhill, cu un accent mai mic pus pe greutate si mai mult pe forta. Au o suspensie ampla ideala pentru traseele care presupun salturi si acrobatii la inaltime.

Cadrele si componentele ei sunt rar din carbon, sunt in mod obisnuit fabricate din aluminiu, sacrificand greutatea pentru rezistenta sporita in conditii de utilizare grele. Pot avea intre 14 si 20 de kilograme, se manevreaza usor, mai ales pentru traseele care nu pun accent pe viteza.

6.Dirt jumping

Sunt biciclete urbane numite si stradale, cu design si functionalitate undeva intre bicicleta BMX si bicicleta Freeride. Se folosesc pentru rampe amenajate in oras pentru sarituri sau pentru rampele de pamant.

Majoritatea nu au frana pe fata, sunt solide, rotile de cu diametrul de 24 sau 26 “, cadrul jos si rezistent. Permit utilizatorilor sa roteasca ghidonul fara sa se incurce in cablul de frana. Accentul este pus pe durabilitate si manevrabilitate sporita.

7.Slopestyle (SS)

Sunt un amestec ciudat de elemente ale bicicletei Dirt Jump si Freeride, avand un design asemanator cu Dirt Jump, dar cu o suspensie de aproximativ 4 “, atat in fata, cat si in spate.

Sunt usoare, rezistente, ergonomice, ceea ce le face ideale pe traseele care presupun viteza si teren accidentat cu elemente de impact. Sunt adesea folosite de ciclisti amatori pentru trasee de munte cu coborasuri usoare si sarituri moderate.

8.Trial

Exista doua tipuri de astfel de biciclete Trail: cele cu roti de 26 “(denumite” stock “) si cele cu roti de 20” (denumite “mod”) si sunt de fapt biciclete BMX modificate. Ambele tipuri pot aborda acelasi gen de trasee si sunt disponibile atat in variante pentru rideri scunzi cat si pentru rideri foarte inalti.

In general, nu au suspensii desi unele modele le folosesc in continuare. Sunt mult mai usoare decat aproape toate celelalte biciclete de munte, variind de la 7 la 11 kilograme. Folosesc o singura viteza si majoritatea nu sunt dotate cu sa. Sunt ideale pentru sarituri si acrobatii. Cele cu rotile mai mari trec usor peste denivelari, facand pedal-kick-ul mai usor pe suprafete dificile si faciliteaza tehnicile care folosesc wheelbase, poti face cu ele trick-uri spectaculoase. Cele ”mod” sunt mai usoare, adevarate jucarii, cu manevrabilitate si amortizare mai buna, deci poti invata mai usor acrobatiile.

9.Single-Speed mountain bike (SS)

Aceste biciclete au o singura viteza setata, asa cum sugereaza si numele. Aceasta depinde de terenul pe care se circula, de puterea si priceperea ciclistului si de marimea bicicletei (o bicicleta cu roti de 29 ” necesita adesea un mecanism diferit de o motocicleta cu roti de 26″). Sunt adesea rigide, din otel, potrivite pentru utilizatori experimentati, pentru trasee montane usoare pana la moderat.

10.North Shore

Sunt asemanatoare cu bicicletele Freeride in geometria lor si cu bicicletele Downhill din punct de vedere a componentelor lor.

Sunt folosite la cascadorii pe poduri simple si complexe, dar si pentru coborari ample, de mare viteza. Sunt dotate cu un cadru agil si manevrabil, adesea cu greutate mica.

Share

2130total visits,1visits today