Sporturi recomandate copiilor energici?

April 2nd, 2018

Fie ca aveti un copil foarte energic sau care are un deficit sau o problema psihologica ce produce hiperactivitate, va intrebati probabil ce ati putea folosi pentru a-l ajuta?

O solutie eficace de “ardere” cu folos a energiei excesive este sa-l implicam in practicarea unui sport, a unui hobby sportiv (mersul pe bicicleta, role, dans sportiv, badminton, etc.), sa-l scoatem cat mai des in plimbari in aer liber si la alergari.

Exercitiile fizice ii pot ajuta sa-si contoleze simptomele hiperactivitatii crescand nivelul de dopamina si norepinefrina din creier. Inscrierea copilul intr-un club sportiv sau la un curs sportiv este o idee foarte buna.

Iata ce sporturi  pentru copiii energici recomanda specialistii:

Inotul

Pe langa faptul ca acest sport implica multe grupe de muschi si consumarea energiei in exces, inotul presupune interactiunea personala cu un profesor de inot dar si cu o echipa, un grup de copii, si aceasta aduce multe beneficii. Devin mai sociabili si se integreaza mai bine. De asemenea, miscarile repetitive ii ajuta sa se concentreze, invata sa duca cu bine la implinire o sarcina si sa-si mentina atentia. Poate fi inceput la orice varsta.

“Inotul poate ajuta la stimularea stimei de sine si ii incurajează pe copiii cu deficit de atentie (afectiune ce cauzeaza hiperactivitate) sa interactioneze cu ceilalti, deoarece se afla intr-un grup. Am descoperit ca acestor copiii le place intotdeauna sa fie in apa si inotul devine adesea un hobby pentru ei. “ explica un antrenor de inot.

Copiii care au fost diagnosticati cu hiperactivitate pot chiar excela la inot. Un exemplu este atletul olimpic Michael Phelps, care crede ca inceperea inotului la o varsta frageda l-a ajutat sa se mentina concentrat si disciplinat, el insusi fiind in copilarie hiperactiv.

Artele Martiale

Pot fi cursuri de karate, judo, taekwondo, box, lupte etc.

Ii pot invata pe copiii prea energici autocontrolul, disciplina, respectul pentru reguli si pentru oameni. Necesita concentrare si forta, repetitii multiple a aceleasi miscari, ceea ce ii ajuta sa-si canalizeze energia intr-un mod benefic.

Tenisul

Unii copii hiperactivi se incadreaza greu in echipe de aceea tenisul este ideal pentru ei. Pot exersa si concura ca si jucatori individuali. Nu necesita multa interactiune ca echipa si nici o concentrare prea mare.

In plus, lovirea mingii poate sa-i ajute pe acesti micuti sa sa elibereze de mania si frustrarile stranse, de exemplu, intr-o zi la scoala.

Daca nu gasesti in apropiere un curs de acest gen, este simplu sa cumperi niste accesorii tenis si sa exerseze chiar acasa.

Citeste si articolul Tenisul de masa perfect pentru copilul tau

Gimnastica

Studiile au aratat ca activitatile care necesita multa atentie asupra miscarilor corpului, ca gimnasctica, ii ajuta pe copiii energici sa-si imbunatateasca concentrarea. Echipamentele si miscarile de gimnastica sunt asemanatoare cu cele folosite de terapeuti si pot imbunatati si simtul echilibrului, forta si coordonarea musculara, perceptia senzoriala etc.

Fotbalul

Daca cel mic nu are probleme deosebite cu integrarea in grup, puteti sa il inscrieti la fotbal. Simtul apartenentei la o echipa ii va dezvolta aptitudinile sociale si de relationare. Daca acesti copii au si un usor retard mental, pot fi pusi intr-o echipa cu copii putin mai mici si atunci vor avea acelasi nivel de maturitate. Pentru ca reprizele acestui joc sunt lungi, vor ajuta copiii care au decificite de atentie atasate hiperactivitatii.

Calaria

Deoarece caii sunt excelente mijloace terapeutice, simtind emotiile si atitudinile calaretilor, calaritul este recomandat copiilor care prezinta schimbari emotionale si comportamentale frecvente. Le va forma abilitatea de a interactiona cu animalele si reactiile lor violente se vor rari.

Alergarile

Acest sport cere multa energie si efort si nu le da timp acestor copii sa se plictiseasca. De obicei copiii hiperactivi se plictisesc repede si trec de la o activitate la alta foarte usor. Facand parte dintr-o echipa, participand la competitii, ii va ajuta sa relationeze si sa-si dezvolte abilitatile sociale.

Tirul cu arcul

Este adevarat ca in Romania nu exista multe cursuri de acest gen dar acest sport poate ajuta foarte mult in cresterea focalizarii, concentrarii si increderii in sine la acesti copii.

Important:

Cand alegeti un sport pentru copiii cu hiperactivitate, nu uitati ca antrenorii au un rol foarte important. Discutati cu ei si prezentati-le amanuntit problema. Nu trebuie sa ii trateze diferit pe copii, poate sa le dea cateodata sa repete de mai multe ori o miscare, un exercitiu si cand au o pauza sau asteapta intrarea pe teren sa ii tina ocupati cu activitati simple ca: adunarea si aranjarea echipamentului, sa aduca mingile iesite din teren etc.

Cum sportul ar trebui sa contribuie la integrarea copilului si construirea increderii in sine, antrenorul ar trebui sa ii incurajeze sa interactioneze cu ceilalti si sa aiba grija sa nu fie marginalizati sau insultati de catre colegi.

Share

1661total visits,1visits today