Ce sunt dietele low carbs si ce beneficii au cu adevarat asupra sanatatii?

April 10th, 2017

Incepand cu anul 2002, se fac din ce in ce mai multe studii asupra dietelor low carbs, si un lucru interesant este ca a rezultat ca acestea au niste beneficii mai mari asupra sanatatii in comparatie cu alte diete prezente pe piata.

Ce implica o dieta low carbs?

Pe termen lung, nu este niciodata o strategie sanatoasa sa elimini complet din alimentatie grasimile, carbohidratii sau proteinele.

Intr-o dieta low carb, restrictionezi un grup de alimente, fara a te mai chinui sa numeri caloriile sau cantitatea de alimente consumata.  Unele persoane numara gramajul carbohidratilor, dar pentru a avea un stil de viata sanatos este mai usor sa intelegi ce ar trebui sa mananci si ce nu.

De fapt o dieta low carbs nu elimina toti carbohidratii din dieta zilnica, doar pe cei considerati “carbohidrati rai” – produsele de patiserie, mancarea fast-food, mancarea semi-preparata, painea, dulciurile si anumite cereale. Poti obtine valori nutritionale corecte luandu-ti portia de carbohidrati din lactate, anumite fructe si legume.

Daca luarea in greutate pe care o experimentezi nu este cauzata de o problema medicala, atunci consumul carhidratilor buni, alaturi de consumul moderat al celorlalte grupuri de alimente, va duce la o scadere treptata in greutate.

Persoanelor care sunt obisnuite sa manance o cantitate crescuta de carbohidrati zilnic, in special dulciuri si mancare fast-food, le va fi mai dificil sa se acomodeze la o dieta low carbs. Acestia pot reduce cantitatea de carbohidrati treptat, in decurs de 2-3 saptamani, ori (daca sunt suficient de motivati) se vor confrunta o saptamana – doua cu o senzatie de foame crescuta, constipatie si irascibilitate, simptome care vor disparea ulterior.

Beneficii asupra sanatatii a unei diete low carbs

 

Nivelul trigliceridor scade

Trigliceridele sunt celule de grasimi din sange. Acestea, daca sunt crescute, pot duce in timp la boli cardiovasculare. Fructoza care se gaseste in fructe creste nivelul trigliceridelor, asa ca fructele trebuie consumate moderat, iar daca se doreste o scadere mai mare in greutate, nu trebuie consumate decat fructele care au un nivel de fructoza mai mic, gen citricele si fructele de padure.

Nivelul colesterolului HDL (colesterol bun) creste

O dieta low carb este bogata in proteine si grasimi. Asta duce la o crestere substantiala in sange a colesterolului HDL, un lucru benefic pentru sanatate.

O proportie considerabila a grasimii este pierduta din cavitatea abdominala

Organismele noastre depoziteaza grasimea sub piele (grasime subcutanata) si in cavitatea abdominala (grasime viscerala). In cazul dietelor low carbs, cea mai multa grasime eliminata va fi din zona cavitatii abdominale, grasime care este considerata cea mai periculoasa, intrucat se depune si pe organele vitale.

Tratament eficient impotriva sindromului metabolic

Sindromul metabolic are 5 simptome: obezitate abdominala, tensiune arteriala crescuta, nivel de zahar crescut in sange, trigliceride crescute si colesterol HDL scazut. Sindromul metabolic astfel este o conditie medicala serioasa, iar dietele low carbs inverseaza simtomele lui.

Pierdere in greutate accelerata

Cei care urmeaza o dieta ce se bazeaza pe un consum redus de carbohidrati vor scadea mai repede in greutate decat cei care urmeaza alt tip de diete. Stduiile au aratat ca timpul in care se pot pierde kilogramele poate fi chiar de 2-3 ori mai scurt.

Fit si sanatos!
Echipa SportAddict

Share

808total visits,1visits today