Tot ce trebuie să știi când îți cumperi un paddle board

March 29th, 2017

Decizia de a-ți cumpăra un paddle board este una dintre cele mai distractive decizii pe care le poți lua. Stand Up Paddle (sau SUP, mai pe scurt) este un sport care a devenit din ce în ce mai popular în toată lumea. Și nu degeaba. SUP este o combinație de distracție și activitate fizică și, cel mai important, oricine poate să practice acest sport pentru că este destul de ușor de învățat.

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te hotărăști să îți cumperi un paddle board, dar înainte de asta să vedem ce tipuri de plăci pentru SUP există:

Tipuri de plăci SUP

Există plăci pentru SUP general/turistic, plăci gonflabile, plăci pentru surf, pentru curse și pentru yoga.

Plăci pentru surf

 • – sunt mai inguste, mai scurte.

 • – create pentru întoarceri rapide, performanțe înalte și sunt folosite în principal doar pentru surf

 • – nu sunt bune pentru distanțe lungi și sunt mai puțin stabile.

Plăci pentru uz general/turism

 • – sunt mai late, mai lungi, au un volum mai mare
 • – datorită mărimii și volumului ele sunt mai stabile ca plăcile pentru valuri
 • – sunt perfecte daca îți petreci timpul plimbăndu-te cu padelele pe o mare liniștită  sau pe un lac
 • – sunt foarte bune pentru începători, așadar dacă este prima dată când îți cumperi  un paddle board, aceasta este cea recomandată.

Plăci gonflabile

 • – sunt create pentru a rezolva câteva probleme specifice, cum ar fi transportul și         depozitarea. Multe persoane care fac SUP locuiesc in apartamente unde nu au spațiu   suficient pentru depozitarea unei plăci sau au probleme cu transportul acestora, de   aceea plăcile gonflabile reprezintă o soluție viabilă pentru ei.
 • – sunt ușoare și destul de stabile;
 • – nu îți oferă plăcerea de a simți duritatea unei plăci normale, iar în condiții de vânt e   posibil să îți ofere anumite provocări.

Plăci pentru curse

 • – sunt lungi, late și au un capăt extrem de ascuțit
 • – create pentru a-și mentine cursul cu ușurință și pentru a „tăia” apa cât mai repede
 • – sunt foarte instabile dacă nu te miști extrem de repede și prind o viteză mare destul   de ușor;
 • – potrivite pentru avansați.

Plăci pentru yoga

 •  –  au devenit tot mai populare

 •  –  au o parte moale, potrivită pentru diverse exerciții

 •  –  sunt extrem de stabile

Ce caracteristici să iei în considerare atunci când dorești să îți cumperi un paddle board?

Lungimea și lățimea plăcii

Când alegi lungimea plăcii pentru SUP trebuie să te gândești la locul unde vrei să o folosești. Valurile marii și un lac calm implica plăci de diferite lungimi, asta dacă îți dorești cea mai bună performanță.

Trebuie să iei în considerare și ce tip de mașină ai, dacă ai unde să îl depozitezi acasă și cât de mult trebuie să mergi cu placa până la o plajă sau la un lac (paddle board-urile mai lungi sunt mai greu de cărat mai ales când bate vântul).

Plăci pentru stand up paddling scurte (sub 2.50 m) – foarte bune pentru valuri – sunt mai ușor de manevrat.

Plăci pentru stand up paddling medii (între 2.50 si 3 m) – ideale atât pentru valuri dar și pentru ape calme, cum ar fi un lac

Plăci pentru stand up paddling lungi (între 3 m si 4 m) – ideale pentru curse – sunt mai rapide ca cele scurte și medii, foarte bune pentru distanțe lungi

Placă lată (de la 80 de cm în sus) este mai stabilă, fiind mai ușor să îți menții echilibrul pe ea. Dar prinde o viteză mai mică decât una îngustă. Placa îngustă (70-75 cm) este mai rapidă, dar oferă mai puțină stabilitate.

Capacitatea plăcii ca greutate și volum

Paddle board-ul trebuie să se potrivească greutății tale. Daca nu e potrivit, nu îți va susține greutatea și te va răsturna.

Volumul

Volumul plăcii este exprimat în litri și ne indică capacitatea ei de a pluti cu o anumită greutate pe ea. Cu cât e mai mare volumul, cu atât poate suporta mai multă greutate. Un paddle board scurt poate avea un volum mare dacă este lat și gros. În același timp, un paddle board lung poate avea un volum mic dacă este îngust și subțire. Asta înseamnă că o persoană care are în jur de 90 kg ce dorește să practice SUP pe valuri, va avea nevoie de un paddle board scurt și manevrabil, cu un volum mare.

Greutatea pe care o susține

 Greutatea este exprimată în kilograme și este trecută pe paddle board. Este important să ții seamă de ea, pentru că dacă ești prea greu, va fi dificil să practici acest sport.

Prețul

Prețul pe care ești dispus să îl dai depinde și de cât ești de pasionat de acest sport, și cât de des îl vei practica. Pentru cei care aproape în fiecare weekend vor fi „pe val”, poate merită să investească intr-o placă SUP de bună calitate și rezistentă. Nu trebuie să îți cumperi cea mai scumpă placă SUP dar nici cea mai ieftină. Prețurile diferă în funcție de tipul plăcii SUP și activitatea la care va fi folosită, și pornesc undeva de la 2000 lei.

Atunci când achiziționezi o placă pentru SUP, vei avea nevoie și de câteva accesorii (unele obligatorii, altele opționale):

 • padele – alege unele care sunt cu 15-20 cm mai mari decât tine

 • vestă de salvare – ideală pentru zonele mai îndepărtate de țărm, curenți de apă, valuri

 • îmbrăcăminte adecvată – îmbrăcăminte care să te protejeze de razele soarelui; îmbrăcăminte care să îți țină de cald atunci când e mai rece afară și care să te protejeze de hipotermie atunci când cazi în apă rece.

 • leash – sau lesă, o parte esențială, un „cordon” cu care îți vei atașa placa de SUP de picior, nefiind nevoie să o pierzi sau să înoți până la mal pentru recuperare.

 • sistem de prindere la mașină – dacă nu ai o placă SUP gonflabilă, vei avea nevoie de un sistem cu care să o poți transporta mai ușor cu mașina.

Share

2423total visits,1visits today