Cum alegi casca de bicicleta potrivita pentru tine

June 3rd, 2016

Casca de bicicleta este esențială pentru utilizatori, în caz de accidente. Așa cum centura de siguranță protejează șoferul, așa și casca de bicicletă își are rolul ei atât de important. Totodată, o cască bună va oferi confortul dorit, dar și ventilație a aerului.

Deoarece găsim pe piață atât de multe tipuri de căști, de multe ori nu știm ce să alegem. De aceea, ghidul de mai jos, te va ajuta să alegi casca de bicicletă care ți se potrivește, în funcțiile de caracteristicile ei, dar și de nevoile tale.

Casca de bicicleta – Caracteristici de care trebuie să ții cont

1. Tipul de cască

Căștile de protecție pentru biciclete sunt de obicei împărțite in 3 categorii mari: de agrement, rutiere și montane, toate acestea fiind confortabile și proiectate pentru a proteja capul de impact:

• Căști de agrement – sunt căști economice pentru bicicliștii de agrement, dar și rutier și de munte. Aceste căști sunt folosite adesea și de către skateri, incluzând de multe ori viziere care protejează ochii de soare.
• Căști rutiere – Sunt căști cu o greutate redusă, design aerodinamic și cu o ventilație bună. Nu prezintă de obicei viziere, deoarece casca trebuie să ofere vizibilitate maximă în cursele lungi.
• Căști de ciclism montan – sunt căștile proiectate pentru drumuri accidentate, oferind o protecție suplimentară și ventilație sporită care te ajută să faci față provocărilor pe terenurile off road.
• Căști BMX – vin de obicei în două modele, deschise în față sau complet închise, acestea din urmă fiind cele mai recomandate pentru cursele BMX.
• Căști Face Full – Sunt căștile care se aseamănă cu cele moto, deoarece oferă maximul de protecție datorită protecției suplimentară pentru bărbie, dinți și obraji.

Casca mountain bike

2. Marimea

În cazul căștilor de protecție, dimensiunea potrivită este vitală, cele mai multe modele fiind disponibile în mărimi mici, medii, mari și dimensiuni extra largi. Pentru a măsura corect, înfășoară o bandă în jurul capului, deasupra sprâncenelor, apoi măsoară lungimea acestei benzi cu o riglă, în inch sau cm. Dimensiunile modelelor sunt mereu explicate de către fiecare producător, astfel că există:

• Căști extra-mici: sub 20 inch (51 cm)
• Căști mici: 20 – 21.75 inch (51-55 cm)
• Căști mărime medie: 21.75-23.25 inch (55-59 inch)
• Căști mărime mare: 23.25-24.75 inch (59-63 inch)
• Căști extra-large: mai mare de 24.75 (inch)
• Mărime universală bărbați: 21.25 – 24 inch (54-61 cm)
• Mărime universală femei: 19.75-22.5 inch (50-57 cm)
• Mărime universală copii: 18-22.5 inch (46-57 cm)

3. Ventilație

Cu cât mai multe găuri de aerisire are casca, cu atât ventilația aerului este mai bună. În cazul căștilor road, ventilația este proiectată pentru a permite aerului să treacă prin cască și să iasă prin orificiile din spate. În schimb, la căștile pentru ciclism montan, ventilația este proiectată să funcționeze precum un coș de fum care permite aerului să iasă pe verticală.

4. Tehnologie MIPS

Anumite căști de protecție sunt dotate cu un sistem de protecție suplimentară la impact și anume MIPS, tehnologia multi-direcțională, care oferă mult mai multă protecție în cazul unui accident de bicicletă.

5. Curele

Sistemul curelelor ar trebui să fie ușor de folosit și confortabil. Catarama și cureaua din zona bărbiei ar trebui să se potrivească cât mai aproape de partea interioară a bărbiei. Cu toate acestea, ele trebuie să îți permită deschiderea gurii pentru a bea apă sau a mânca un baton energizant de exemplu.

6. Căptușeala

Această caracteristică trebuie să fie confortabilă și să aibă rolul de a absorbi transpirația. Multe din căștile de protecție au căptușeala detașabilă, iar acest lucru este unul foarte bun, întrucât le permite să fie ușor spălate și uscate.

7. Vizieră

Unii cicliști preferă viziera atașată căștii. Vizierele sunt foarte frecvent întâlnite la căștile de ciclism montan, fiind ușoare și cu rezistență la vânt ușor.

8. Protecție completă a feței

Unele căști de ciclism montan au sub bărbie un accesoriu detașabil, care oferă un plus de protecție.

Un ultim sfat ar fi acela de a înlocui casca de bicicleta după aproximativ 6 ani de folosire, mai ales dacă este vorba de utilizare intensă întrucât poluarea, razele UV și intemperiile, pot slăbi componentele sale în timp. Totodată, nu depozita casca în locuri în care se poate acumula căldură, deoarece căldura excesivă poate deteriora termic casca și evită folosirea solvenților chimici pentru curățarea ei. Este suficient doar apa, un burete și un săpun delicat.

Acum că știi cum de ce anume trebuie să ții cont atunci când îți dorești să achiziționezi o cască de protecție pentru bicicletă, nu ne rămâne decât să îți urăm drumeții cât mai aventuroase!

Echipa SportAddict

Share

859total visits,1visits today