Cum alegi corect mărimea unei biciclete

April 28th, 2015

Dacă te gândeşti să achiziţionezi o bicicletă, atunci trebuie să ştii că unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii cont este dimensiunea ei. O bicicletă potrivită ca mărime va fi mult mai confortabilă, mai rapidă şi mai uşor de manevrat.

Aşadar, cum alegem dimensiunea potrivită?

Bicicletele sunt, în general, măsurate și definite prin lungimea cadrului de sub șa (țeava cilindrică în care intră tija de șa până la axul pedalier). În mod tradițional, această tijă este măsurată în cm la bicicletele rutiere și în inch la bicicletele de munte, iar lungimea ei diferă la fiecare tip de bicicletă, în funcţie de activitatea la care o vei folosi.

De exemplu, o bicicletă MTB Hardtail folosită pentru Cross Country competiţional va avea cadrul mai mic şi mai scurt decât cel al unei biciclete folosite pentru ture cicloturistice.

Tipul de măsurători de care ai nevoie:

Există 3 tipuri de măsurători care te vor ajuta să alegi cea mai potrivită bicicletă pentru tine:

  • înălţimea ta;
  • partea interioară a picioarelor (de la coapsă până la călcâi);
  • întinderea braţelor.

Lungimea picioarelor

Această dimensiune se calculează stând în picioare în faţa şeii şi măsurând distanţa de la coapsă până la călcâi. Distanţa optimă de la coapse până la cadru este de cel puţin 2 inch sau 5 cm.

Înălţimea ta

Urmărind tabelul de mai jos, în care sunt prezentate mărimile cadrelor pentru bicicletele de munte MTB, cursiere, biciclete de oraş şi trekking, vei putea alege cea mai potrivită bicicletă pentru tine.

tabel marimi cadre bicicleta inaltime

Întinderea braţelor

Dacă lungimea picioarelor și înălțimea ta te pun în situația de a alege între 2 dimensiuni diferite ale bicicletei, atunci partea superioară a corpului trebuie să fie factorul decisiv.

Pentru a afla dimensiunea exactă, trebuie să faci un mic calcul matematic: deschiderea brațelor minus înălțimea ta. De exemplu, dacă ai deschiderea brațelor de 152 cm și o înălțime de 163 cm, atunci vei obţine 152 – 163 = -11 (indice negativ). Dacă obții un indice negativ, atunci trebuie să alegi bicicleta cu un cadru mai mic. Şi invers.

Cum alegi corect dimensiunea la o bicicletă pentru copii?

Bicicletele pentru copii sunt definite în funcție de vârstă și de dimensiunea roților (12, 14, 16, 20, 24 inch). Deoarece copiii sunt în curs de învățare atunci când e vorba de mersul pe bicicletă, este deosebit de important ca bicicleta să aibă mărimea potrivită.

Se recomandă totuşi ca, pe lângă mărimea roţii, să fii atent şi la mărimea cadrului, pentru că e posibil să existe unele mai înalte, iar altele mai joase pentru aceeaşi mărime de roată.

tabel marimi cadru biciclete pentru copii

Bicicletă de damă sau bicicletă unisex?

În medie, femeile au picioarele mai lungi și trunchiul mai scurt față de bărbații cu aceeași înălțime, iar bicicletele pentru dame au cadrul mai scurt, ghidonul mai îngust și șei specifice.

De regulă, dacă ai o înălțime mai mică de 165 cm și nu te simți confortabil pe o bicicletă unisex atunci cea mai bună alegere este bicicleta de damă care are cadrul mai mic.

Tabelele prezentate mai sus sunt pur orientative. Astfel, dacă vrei să-ţi cumperi o bicicletă Dirt Jump / Street, îţi recomandăm să alegi un cadru mai mic cu cel puţin o mărime decât cele MTB. De exemplu, având o înălţime de 170 cm, orientează-te spre un cadru de 18″ pentru cross country, un cadru de 16″ pentru Dirt Jump şi un cadru de 19″ pentru cicloturism.

Cu gândul la aventurile tale,
SportAddict.ro

Share

6719total visits,2visits today