Cum alegi racheta tenis potrivita pentru tine

April 12th, 2016

     Racheta tenis pe care o alegi, cu siguranță îți poate influența stilul de joc. Iar ca să îți facă alegerea și mai dificilă, pe piață vei găsi zeci de rachete diferite și este destul de rar momentul când vei întâlni două rachete de la producători diferiți, cu care poți juca la fel. Un gram în plus sau un grip nepotrivit, poate avea un efect masiv asupra performanței de joc.

Așadar, haide să vedem care sunt elementele de care trebuie să ții cont atunci când dorești să achiziționezi racheta tenis potrivită pentru tine.

Racheta tenis – Elementele de care trebuie sa tii cont

1. Stilul rachetei

În funcție de nevoi, nivelul de calificare și stilul de joc, vei avea nevoie de o rachetă diferită pentru a atinge potențialul maxim. Cele 3 stiluri comune de joc sunt:

Rachete Power /Game Improvement – acestea prezintă capete mari, sunt puțin mai lungi și au o greutate redusă. Sunt recomandate începătorilor, intermediarilor și tuturor celor care își doresc puțin mai multă putere în mișcarea lor.
Rachete Tweener – acestea sunt bine echilibrate și proiectate pentru toate nivelurile de joc, oferind un echilibru excelent, putere, control și manevrabilitate.
Rachete Control – având un design profesional, cu capete mici, aceste rachete sunt concepute pentru un control maxim. Ele pot fi atât lungi cât și scurte și sunt în general mai grele decât alte rachete.

 Roger Federer joc tenis

2. Greutatea rachetei

Atunci când aleg prima lor rachetă de tenis, jucătorii își doresc cea mai ușoară, respectiv cea mai puternică rachetă. Aceasta cântărește de obicei între 245 și 340 de grame. Trebuie să încerci să alegi greutatea cu care te simți cel mai confortabil, deoarece alegând o rachetă prea ușoară sau prea grea, poți avea un efect negativ asupra jocului.

3. Racordate sau nu?

După cum le spune și numele, rachetele racordate pot fi scoase la joc, fără să lucrezi tu la ele, să le reglezi. Aceste rachete nu sunt de ultimă tehnologie, dar sunt cel mai puțin costisitoare decât cadrele premium. Aceste rachete pot fi o opțiune excelentă pentru începători sau pentru jucătorii de agrement, în timp ce rachetele premium care necesită să fie racordate, sunt pentru cei care doresc să ducă jocul la un nou nivel. De obicei cunoscătorii știu și ce tip de racordaj să achiziționeze

4. Punctul de echilibru

Punctul de echilibru este punctul în care racheta este perfect echilibrată. Acesta se măsoară de la îmbinarea rachetei în sus și de obicei variază de la 290 la 360 de mm. Ceea ce trebuie să știi la aceste cifre, este că o rachetă cu un punct de echilibru peste 330 de mm este considerată grea, rachetele care au punctul de echilibru între 315 si 330 mm sunt considerate ca fiind echilibrate, iar cele care au punctual de echilibru 315 sau mai jos sunt considerate ca fiind ușoare.

Punctul de echilibru al rachetelor se alege în funcție de preferințe. Trebuie să știi că rachetele considerate mai ușoare sunt simplu de manevrat în jocul net, iar cele mai grele de obicei oferă o putere mare și viteză de lovire. Rachetele echilibrate au câte puțin din ambele caracteristici, dar după ce vei juca câteva jocuri vei ști ce tip îți dorești.

5. Forma și mărimea capului rachetei

Rachetele tenis se găsesc într-o mare varietate de forme și mărimi, forma și dimensiunea capului rachetei fiind cea care trebuie luată în considerare. Mărimile sunt de obicei clasificate în patru categorii, acestea fiind măsurate în inch la pătrat, la noi cm la pătrat.

Mid (85-95 inch2)
Mid Plus (95-104 inch2)
Oversize (105-119 inch2)
Super Oversize (peste 120 inch2)

Pentru jocurile competitive, există o limită legală la mărime de 135 inch2 , adica 317.5 cm2. De ce este atât de important mărimea capului rachetei? Deoarece cu cât este mai mare mărimea, cu atât mai ușor este jocul, deși jucătorii de tenis care doresc mai mult control și ei și pentru minge, vor alege o rachetă cu o mărime a capului mai mică.
Forma este de obicei dată de mărimea capului rachetei de tenis, însă, în unele cazuri, formele pot fi mai circulare, rotunjite sau izometrice.

6. Lungimea rachetei

Lungimea tradițională a rachetei este de aproximativ 27-28 inch (între 68.6-71.1 cm), dar se găsesc rachete și mai lungi, până la 29 de inch (73.7 cm). Cu cât este mai mare lungimea rachetei, cu atât mai multă putere va oferi loviturii, totuși este recomandat începătorilor să aleagă o rachetă normală de 27 de inch.

7. Mânerul sau gripul

Atunci când alegi o rachetă nouă de tenis, alegerea corectă a gripului este extrem de importantă. Cel mai potrivit mod de a alege gripul potrivit este de a ține racheta în mâna dreaptă, apoi verifică dacă între degete și palmă, poți pune un deget de la cealaltă mână. O altă metodă de a măsurare ar putea fi utilizând o riglă pe palmă de la intersecția degetului mare cu degetele, până la vârful degetului inelar.

Alegerea corecta a gripului

Gripurile sunt clasificate în 5 mărimi:

Grip 0 – este de 4.0 inch și se potrivesc juniorilor
Grip 1 – este de 4 1/8 inch
Grip 2 – este de 4 1/ 4 inch
Grip 3 – este de 4 3/8 inch
Grip 4 – este de 4 1/ 2 inch
Grip 5 – este de 4 5/8 inch

Juniorii folosesc de obicei mărimile 0,1 sau 2- cei care au înălțimile pentru adulți. Pentru femei, gripurile potrivite sunt 1,2 sau 3, iar cei mai mulți bărbați folosesc mărimea 3 sau 4. Mărimea 5 a mânerului este destinată persoanelor cu mâinile foarte mari.

8. Flexibilitatea

Evident că o rachetă de tenis mai rigidă nu se va curba la fel ca una flexibilă. Trebuie de știut că o racheta flexibilă pierde de obicei mai multă energie, deoarece nu va fi în măsură să revină înapoi în poziția inițială în momentul în care mingea părăsește suprafața de contact. Dacă lovești constant zona sweet spot, zona în care contactul cu mingea este cel mai eficient, atunci racheta nu ar trebui să se curbeze la impact. În ceea ce privește rigiditatea, aceasta este importantă în partea de sus a cadrului, unde racheta are tendința de a se curba cel mai mult. Deci o rachetă flexibilă înseamnă mai multă putere, dar și mai puțin control.

9. Materialul

Cele mai multe rachete sunt confecționate din grafit, deoarece sunt ușoare și puternice, făcându-le potrivite pentru orice începător. Alte materiale potrivite pentru începători sunt aluminiu și titan, deoarece oferă confort și putere la lovirea mingii. Cele mai ușoare materiale sunt bor, kevlar și fibra de carbon, dar sunt de asemenea și mai rigide, prin urmare ca jucător ești predispus la greșeli.

Acum știi de ce anume trebuie să ții cont la achiziționarea rachetei de tenis. Nu mai rămâne decât să alegi amortizoarele pentru a absorbi vibrațiile și a reduce șocul la încheietura mâinii și cotului, la impactul cu mingea. Apoi ești gata de joc!

Echipa SportAddict

Share

1029total visits,1visits today