Cum alegi rachete badminton potrivite

May 10th, 2016

     Badmintonul este un sport ideal pentru cei dornici de competiție, fie este jucat in doi, fie in echipe. Tot mai des vedem copii și adulti care practica acest tip de sport, iar pentru asta toți au nevoie de rachete badminton potrivite.

     Pentru a te putea bucura cu adevărat de jocul de badminton, trebuie să fii familiarizat cu racheta pe care o folosești și ajungi la concluzia că dorești să achiziționezi una. Dar în comerț există sute de modele de rachete si seturi badminton, iar alegerea poate fi epuizantă dacă nu știi cum să testezi calitățile echipamentului dorit.

Racheta de badminton

Rachete Badminton – Aspecte de care trebuie să ții cont:

1. Forma capului rachetei de badminton – atunci când vrei sa cumperi o racheta de badminton, ai ca și opțiuni, cadru isometric (pătrățos) sau unul convențional (oval). Diferența dintre cele două este dată de zona optimă de contact, numită “sweet spot”, astfel că o rachetă ovală tinde să aibă mai multă putere concentrată, în timp ce racheta cu capul mai pătrat prezintă o suprafață de contact mai mare.

2. Tensiunea racordajului – Tensiunea rachetei se testează prin apăsarea palmei pe racordaj și a observa cât de tare se adâncește aceasta. O adâncitură de 1 mm a corzilor reprezintă tensiunea ideală pentru cei mai mulți jucători. Pentru începători, tensiunea va fi între 16-20 lbs (aprox. 7-9 kg), iar un nivel profesional va cere o tensiune a racordajului de 19-24 lbs (aprox. 8.6- 11 kg).

3. Rigiditatea/ flexibilitatea rachetei de badminton – Pentru a verifica această caracteristică, ține racheta cu ambele mâini și prinde fiecare capăt cu câte o mână. Îndoaie apoi racheta încet și urmărește reacția ei: dacă aceasta se îndoaie ușor, atunci are axul flexibil, iar în caz contrar axul său este rigid.

Acordă atenție rigidității. Dacă punctul de echilibru poate fi influențat după cumpărare, adăugând mai multă greutate pe mâner (folosind grip-uri) sau pe capul rachetei, trebuie să știi că rigiditatea este fixă și nu poate fi influențată.

     • O racheta flexibilă: este potrivită începătorilor și celor care preferă jocul defensiv, aceste rachete necesitând mai puțină putere pentru a genera energie în timpul jocului. Un minus îl reprezintă viteza în returnarea mișcărilor.
     • O rachetă rigidă: va oferi viteză în jocurile ce presupun atacuri rapide și este ideală pentru jucătorii intermediari și avansați.

4. Materialul rachetei – Majoritatea rachetelor de badminton sunt fabricate din aluminiu ușor sau oțel. Jucătorii profesioniști însă, achiziționează rachete din fibră de carbon, care sunt aerodinamice și extrem de ușoare.

5. Punctul de echilibru a rachetei de badminton – este un punct de pe axul metalic care indică centrul rachetei. Cum se determină punctul de echilibru? Se așează axul rachetei pe un deget și se echilibrează racheta până când aceasta își găsește echilibrul. Dacă degetul care susține racheta este mai aproape de capul rachetei, atunci aceasta are un punct înalt de echilibru, iar dacă degetul este mai aprope de mâner, atunci aceasta are un punct inferior de echilibru.

Punctul de echilibru al rachetei de badmintonRachetele de putere prezintă un punct de echilibru înalt, iar cele de control au un punct inferior de echilibru.

6. Greutatea rachetei – Începătorilor le sunt recomandate rachetele ușoare, care ar trebui să cântărească între 85 și 90 g și să aibă un punct inferior de echilibru, fiind mai ușor de controlat și mai rapide. Rachetele ușoare se simt mai bine și la încheietura mâinii, de aceea începătorii le preferă.

Pe de altă parte, jucătorii experimentați optează pentru rachete mai grele, cu puncte de echilibru mai mari. Aceste rachete au capul mai greu și permit canalizarea unei puteri mai mari pe suprafața rachetei, dar sunt și mai dificil de controlat, de aceea nu sunt preferate de cei neexperimentați.

Uneori greutatea unei rachete este clasificată în 4 categorii și anume:
     • 2U – 90-94 g
     • 3U – 85-89 g
     • 4U – 80-84 g
     • 5U – 75-79 g

7. Gripul rachetei badminton

Există doi factori majori care afectează strânsoarea unei rachete, și anume tipul și dimensiunea acesteia. În ceea ce privește tipul, mânerele pot fi moi de tip prosop sau pot fi sintetice. Cele de tip prosop sunt mai moi și absorb mai repede transpirația, dar spre deosebire de cele sintetice, se uzează mai repede și necesită schimbarea lor frecventă. Pe de altă parte, mânerele sintetice se murdăresc și se uzează mai greu, dar datorită capacității mici de absorbție a transpirației, sunt mai puțin confortabile.

În ceea ce privește mărimea, rachetele cu mânere mai mari vor genera mai multă putere, pe când cele mai mici vor permite o mai buna manevrabilitate. Până la urmă, totul depinde de preferințe.

Acum știi tot ceea ce ai nevoie despre rachete badminton și nimic nu te va împiedica să duci jocul în direcția dorită de tine.

Echipa SportAddict

Share

1338total visits,2visits today