Cum alegi skateboard-ul potrivit pentru tine

March 23rd, 2016

     Sezonul verii se apropie, iar parcurile devin pline de oameni care reiau plimbările cu bicicleta, rolele sau skateboard-ul. Fie ești începător sau avansat, atunci când skating-ul îți face cu ochiul, ai nevoie de o placă potrivită ție și nevoilor tale. Alegerea unui skateboard poate fi dificilă, pentru că trebuie luate în considerare multe alte aspecte pe lângă preț și design. Haide așadar, să vedem ce trebuie să știi și care sunt pașii atunci când dorești achiziționarea unui skateboard.

Ghid alegere skateboard

     1. Decide ce vrei. Un model prestabilibit sau personalizat?

Primul aspect la care trebuie să te gândești la cumpărarea unui skateboard, este dacă vrei un model prestabilit din fabricație, de către producător, sau îți dorești să îți creezi tu propria placă. Acest lucru înseamnă că trebuie să îți achiziționezi separat: placa, rulmenții, roțile, șuruburile. Dacă ți se pare prea dificil să cumperi componentele separat, trebuie să știi că producătorii scot pe piață din ce în ce mai multe modele, cu caracteristici diferite, astfel încât să ai de unde alege modelul perfect pentru tine.

skateboard model

Prețurile variază și ele în funcție de producător, iar dacă te gândești că vei scăpa mai ieftin dacă îți cumperi separat elementele, află că nu e chiar așa, deoarece și piesele sunt foarte variate ca preț și calitate. Uneori poți salva bani, iar alteori poți cheltui chiar mai mult decât bugetul planificat, asta depinzând în totalitate de preferințele tale.

     2. Nivelul de experiență și stilul de skating

Un indicator important al tipului de skateboard potrivit pentru tine este nivelul tău de experiență. Dacă ești începător, atunci este recomandat să achiziționezi un skateboard clasic și nu unul pe care să îl construiești din piese. Roțile trebuie să fie puțin mai mici in diametru și mai moi, pentru a avea aderența și stabilitatea de care începătorii au nevoie. Pe măsură ce nivelul de experiență crește, cumpărătorii vor opta pentru plăci mai lungi și roți mai dure ce sporesc viteza.

Exista 4 tipuri de skateboard-uri în funcție de destinația utilizării acestora.

     • Vert – Acest tip de skateri preferă parcurile special amenajate, cu rampe și structuri verticale, care îi ajută sa facă mișcările și trick-urile preferate. Le place viteza și preferă skateboar-uri cu plăci mai mari, pentru a se simți stabili la viteze mari și mișcări periculoase.

     • Street & Technical – Sunt utilizate de cei care preferă orice aspect al peisajului urban: borduri, balustrade, bănci, scări și sunt creativi în mișcările lor. Cele mai multe trucuri făcute pe stradă sunt de natură tehnică și necesită multe ore de practică și răbdare pentru a învăța. Forma preferată a skateboard-ului este mai rotunjită și cu coadă, pentru stabilitatea dorită.

     • All Arround – Sunt skateboard-urile standard, care sunt utilizate de toata lumea, începătoare sau nu. Plăcile au diferite forme, pentru toate gusturile și preferințele și sunt versatile, ajutând la îmbunătățirea abilităților și stilului de skating.

     • Longboard – Este foarte diferit de skateboard-urile de mai sus, datorita design-ului care permite o plimbare mai fluidă și mai ușoară, utilizatorii făcând viraje largi, care seamănă cu mișcarea de surfing. Longboard-urile sunt foarte folosite ca mijloc de transport, dar nu sunt proiectate pentru a efectua trucuri pe strada sau pe rampele din parcuri, deși vin și ele într-o mare varietate de forme și dimensiuni.

Longboard

     3. Elementele skateboard-ului

• Puntea skateboard-ului – este de fapt placa de lemn, realizată în mod tradițional din mai multe straturi (media este de 7 straturi de lemn), la care se adaugă durabilitatea și rezistența lor. Foarte importanță este lățimea plăcilor, deoarece împreună cu lungimea lor, duc la diferite stiluri de skateboarding. Gama de lățimi medii cuprinde 4 categorii în funcție de vârstă:

     o Micro: pentru copii până la 5 ani, plăcile sunt cuprinse între 6.5 și 6.75 inch
     o Mini: pentru copii între 6-8 ani, plăcile au o lățime medie de 7 inch
     o Mediu: Pentru copii între 9-12 ani, plăcile au o lățime medie de 7.3 inch
     o Full size: Pentru utilizatorii cu vârsta peste 13 ani, lățimea plăcilor este între 7.5 și 8.5 inch

Plăcile mai late sunt de obicei mai stabile, dar este mai dificil să se facă tot felul de trucuri cu ele, pe când, plăcile mai înguste sunt mai receptive la trucuri și folosirea lor pe rampele din parcuri. În ceea ce privește forma, de reținut este concavitatea plăcilor. Cu cât sunt mai puțin îndoite, cu atât mai mult pot fi folosite pentru scheme tehnice, în timp ce plăcile foarte concave sunt în general mai solide și mult mai ușor de controlat.

• Axul – este partea în formă de T, de care se atașează roțile. Acesta poate fi găsit sub diferite mărimi, de aceea este bine să se cunoască dimensiunea plăcii înainte de a se achiziționa, în general dimensiunea axului având între 7 și 8 inch.

• Roțile prezintă două caracteristici importante: mărimea (sau diametrul) și duritatea lor. Skateboard-urile clasice au diametrul undeva între 50 și 60 de mm, iar roțile mai mari de 60 mm sunt folosite pe longboards, adăugând viteza dorită. Roțile mici (50-54 mm) sunt mai ușoare și oferă mai multă stabilitate, de aceea sunt preferate de sportivii care fac scheme tehnice, de dificultăți mari. Începătorii ar trebui să opteze pentru roți cu diametrul între 54-56 mm, care să le permită să meargă în diferite condiții și să le ofere stabilitatea necesară la început.

Roțile variază de asemenea și cu duritatea lor. Duritatea este măsurată pe o scală de la 1-100 A, 100 A fiind nivelul cel mai dur.

o Duritate < 88 A – sunt cele mai moi roți, recomandate pentru suprafețe aspre, cu denivelări și pietricele. Sunt întâlnite de obicei la longboards, care au nevoie de o aderență crescută pe suprafețele din beton și care oferă viteza dorită. Nu sunt recomandate pentru trick-uri tehnice, deoarece moliciunea lor reduce abilitatea de a ateriza pe sol și a efectua mișcările.
o Duritate 88 A-95 A – sunt roțile cel mai des întâlnite la modelele standard.
o Duritate 95 A-100 A – sunt roți comune pentru strada și skateboarding-ul tehnic.

• Rulmenți – sunt fabricați cu aceleași dimensiuni ale roților, fapt ce face să se potrivească perfect în interiorul acestora. Rulmenții permit roților să se rotească cu mai puțină frecare și o mai mare viteză. Aceștia sunt clasificați în funcție de scara ABEC, care variază între 1 și 9. Cu cât mai mare este nivelul ABEC, cu atât rulmentul se va roti cu mai puțină frecare, iar roata va prinde viteză mai mare. Începătorilor le este recomandat să se orienteze spre rulmenții ABEC 3, 4 sau 5.

• Șuruburi și piulițe

• Banda Grip – este folia ce se pune pe lemnul plăcii, pentru o mai bună aderență în timpul mișcărilor.
Acum știi tot ce este nevoie pentru a-ți achiziționa skateboard-ul. Nu-ți rămâne decât să te echipezi și să ieși în parc. Te asteptăm!

Echipa SportAddict

Share

3105total visits,2visits today