Cum iti alegi perechea de manusi de box

April 19th, 2016

     Dacă sportul este o parte esențială din viața ta și te-ai hotărât să treci la un alt nivel, care să îți solicite corpul și să îl pună la treabă, atunci cu siguranță te-ai gândit la box, unul dintre sporturile care reprezintă și o metodă excelentă de eliberare a stresului.

     Nu este un sport ușor, ci chiar foarte solicitant, iar pentru a-l practica, cel mai important este să îți achiziționezi echipamentul necesar. În cazul acesta, cea mai importantă piesă a echipamentului este reprezentată de manusi de box. În continuare, îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre alegerea mănușilor de box, de la mărimi, la material, precum și sfaturi în alegerea lor.
     

Manusi de box – Elemente de care trebuie să ții cont

     1. Mărimea

Mărimea mănușii este dată de OZ, care este prescurtarea pentru uncie, unitatea de măsură britanică care este utilizată frecvent în întreaga lume pentru a clasifica mănușile de box.

Mărimea mănușilor corelată cu greutatea sportivului:

• 6 oz – până la 45 kg
• 8 oz – de la 45 până la 65 kg – pentru boxeri competitivi
• 10 oz – de la 65 până la 78 kg – pentru boxeri competitivi
• 12 oz – de la 78 până la 90 kg – pentru femei și bărbații cu mâini mici
• 14 oz – mai mult de 90 de kg
• 16 oz – mai mult de 90 de kg
• 18-20 oz – foarte rare, de obicei utilizate pentru clasele de greutate mari

De reținut că dimensiunea și greutatea mănușilor nu sunt tot timpul la fel, uneori corespund, alteori nu. Asta înseamnă că mănușile de 16 oz, nu cântăresc exact 16 uncii. Logica ne-ar spune că mănușa devine mai grea pe măsură ce mărimea crește. În multe cazuri, este adevărat. Dar cu toate acestea, mănușile de luptă profesionale sunt fabricate pentru a avea aceeași greutate, indiferent de dimensiunea ei.

Înainte de a face alegerea potrivită, trebuie să îți măsori și circumferința palmei, pentru a vedea ce mărime a mănușii ți se potrivește. Cea mai buna mărime este aceea în care vârfurile degetelor trebuie să ajungă la partea de sus a mănușii și nu trebuie să te forțezi pentru a strânge pumnul.

Masurarea circumferintei palmei

• Circumferința 6-7.5 inch – marime 12 oz
• Circumferința 7.5-8.5 inch – marime 14 oz
• Circumferința 8.5-9.5 inch – marime 16 oz
• Circumferința peste 9.5 inch – marime 18 oz sau 20 oz (sunt mărimi foarte rar intalnite)

Atunci când achiziționezi mănuși de box, acestea trebuie să aibă o fixare fermă pe mână. Dacă există prea mult spațiu interior pentru mână și aceasta se mișcă, riscul de rănire crește foarte mult.

     2. Tipul de mănuși

Mănușile de box se pot încadra în 4 categorii, fiecare dintre ele fiind destinate unei utilizări. Unele dintre ele pot fi utilizate ca hibrizi, dar o singură mănușă nu poate acoperi toate cele 4 categorii.

• Mănuși de Training – sunt utilizate pentru toate activitățile de antrenament și sunt foarte versatile. Prezintă multă umplutură și sprijină eficient încheietura mâinii, pentru a te putea antrena mult timp fără să resimți oboseală. Acest tip de mănuși sunt făcute să rezite cel mai mult timp, din moment ce sunt cel mai folosite.

• Mănuși tip sac (bag gloves) – sunt mănușile care sunt folosite pentru antrenamentul la sacii de box. Mai puțină umplutură în mănuși oferă o greutate mai mică, astfel că poți lovi sacul de box mai mult timp și îți menajează mâinile pentru lovituri mai grele.

• Mănuși sparring – sunt cu un pas înaintea mănușilor de competiție. Sunt create pentru a dezvolta competențe tehnice, nu pentru a bate partenerul. Cele mai multe mănuși de acest tip au o distribuție echilibrată a greutății, de la încheieturile degetelor până la încheietura mâinii. Sunt similare mănușilor de competiție, doar că sunt mai mari și mai capitonate.

• Mănuși de competiție – sunt mănușile destinate special competițiilor. Sunt compatibile cu mănușile sparring, chiar mai ușoare pentru a oferi o mișcare mai rapidă, dar au și mai puțină umplutură, astfel încât adversarul să simtă loviturile mai puternic.

Manusi box sac

     3. Căptușeala

Toate mănușile au un anumit grad de umplutură în diferite părți ale acestora. Diferența constă în densitatea spumei și plasarea acesteia. O spuma densă îți poate oferi un impact mai mare și durează mai mult timp la uzură, dar va fi mai greu să te obișnuiești cu ea. Spuma mai puțin densă funcționează excepțional în mănușile de tip sparring și sac și te ajută să te antrenezi mai mult timp.

Unii jucători preferă mai multă spumă în zona articulațiilor degetelor pentru mănușile de training și cele sparring, alții în zona încheieturii mâinii pentru mănușile sac și cele de competițiile.

     4. Materialul mănușilor

Există trei categorii de materiale folosite în construirea mănușilor de box:

• Vinil – sunt cele mai căutate, deoarece sunt și cele mai ieftine mănuși. Mănușile din vinil pot fi folosite pentru kickbox sau fitness cardio, pentru că nu vor avea aceeași uzură de contact ca în cazul sacilor de box sau în ring. Pot fi folosite ca și mănuși de început, până te vei gândi serios să investești într-o pereche mai durabilă și confortabilă.

• Poliuretan – Este asemănător pielii, iar mănușile sunt mai durabile ca cele din vinil.

• Piele – mănușile din piele sunt construite să se simtă și să se poarte ca și o a doua piele, o durată mult mai lungă. În această categorie intră cele mai scumpe mănuși, dar și cele mai calitative, fiind o investiție excepțională.

     5. Sistem de prindere

Poate fi cu șireturi sau velcro, iar folosirea lor depinde strict de preferințele personale. Sistemul Velcro este mai modern și oferă o potrivire foarte bună pe încheieturi, iar șireturile pot fi strânse mult mai tare, dezavantajul acestora din urmă fiind că jucătorii nu pot să le potrivească pe cont propriu. Utilizatorii vor avea mereu nevoie de cineva care să îi ajute să potrivească și să lege mănușile în timpul antrenamentelor.

     6. Culoarea

Dacă erai de părere că nu contează culoare în cazul mănușilor de box, află că te înșelai! Culoarea contează, deoarece există culori care sunt mai puțin vizibile pentru ochiul uman. Acest lucru este important atunci când adversarul este amețit în cadrul jocului și nu mai poate vedea direcția de unde provin pumnii.

Culoarea roșie este mai puțin vizibilă pentru ochiul uman, de aceea este adesea folosită în lupte. Mănușile mai colorate sunt mult mai vizibile ochiului și sunt folosite pentru antrenamente.

Echipa SportAddict

Share

4362total visits,1visits today