Cum să alegi bustiera sport perfectă

March 25th, 2016

     Pentru orice femeie activă fizic, este esențial ca aceasta să poarte bustiera. În timpul antrenamentului fizic, sânii nu au sprijinul necesar pentru fi confortabili și chiar dacă mușchii din apropierea pieptului sunt bine definiți, sânii nu au mușchi, astfel încât dacă pielea este deteriorată, nu mai există cale de întoarcere. O bustieră înseamnă mult mai mult decât un sutien normal, iar alegerea ei poate fi dificilă, mai ales dacă nu ai purtat niciodată un astfel de articol. Haide să vedem în continuare de ce trebuie să ții cont înafară de dimensiuni, atunci când dorești achiziționarea unei bustiere.
     

Aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi o bustieră

     1. Țesătura

Dacă bustierele pentru uz zilnic sunt în mare parte confecționate din bumbac, atunci cele sport sunt aproape întotdeauna confecționate din materiale sintetice, cum ar fi polyester sau lycra. Asta deoarece bumbacul nu oferă rezistență la umiditate în timpul antrenamentelor, în timp ce materialele sintetice au rolul de a ține traspirația departe și de a face pielea să respire. Țesăturile folosite pentru bustierele sport sunt de obicei: poliester, spandex, elastan, lycra, mesh (țesătură care oferă aerisire și ventilație eficientă a aerului, lucru ideal atunci când faci sport).

     2. Tipul de activitate

Pentru a beneficia de cea mai bună protecție și performanță sportivă, este important ca bustiera să se potrivească tipului de activitate făcută. Astfel că acestea oferă un sprijin redus la impact, mediu și mare.

Pentru mersul pe jos și activități ca pilates sau yoga, se pot folosi bustiere cu sprijin redus, în timp ce pentru drumeții, schi sau ciclismul ușor, în oraș, se recomandă bustierele ce oferă un sprijin mediu. Cel mai mare sprijin la impact trebuie să îl aibă bustierele folosite în cazul jogging-ului, alergării, aerobicului, precum și ciclismului montan.

Bustiera Sport in functie de tipul de activitate

     3. Tipul bustierei

Există trei tipuri de bustiere, în ceea ce privește construcția lor: capsulare, de compresie, capsulare și compresie.
Bustierele capsulare folosesc cupe individuale pentru a înconjura și a sprijini fiecare sân în parte. Acest tip nu prezintă compresie, ceea ce le face potrivite pentru activități cu impact redus asupra sânilor. Cele mai multe sutiene zilnice prezintă acest sistem de încapsulare, oferind sânilor lejeritatea dar și susținerea dorită.

Bustierele de compresie sunt de obicei create fără încheietori și nu prezintă cupe, astfel că acestea se trag peste cap și comprimă sânii, oferindu-le susținerea perfectă în timpul activităților de intensitate medie.
Activitățile de mare impact asupra elasticității sânilor necesită cele mai bune bustiere și anume cele care sunt de compresie, dar care prezintă și sistem de încapsulare. Aceste metode combinate oferă cel mai bun sprijin, iar pielea sânilor nu are deloc de suferit.

Pentru femeile cu un bust mai mic, cel mai confortabil se va simți o bustieră de compresie, iar femeilor cu dimensiuni mai mari ale sânilor, le sunt recomandate modelele cu încapsulare, dar și cele ce îmbină cele două tehnici.

     4. Banda elastică a bustierei

Cele mai multe modele prezintă o bandă în partea de jos, reprezentând fundamentul bustierei. O bandă lată va oferi mai multă susținere decât o bandă îngustă, cu atât mai mult cu cât mărimea bustului este mai mare.

     5. Tipul Bretelelor

Bretelele sunt poate cea mai important caracteristică a bustierelor, deoarece ele susțin greutatea sânilor în timpul activității fizice. Totodată, ele nu trebuie să fie nici prea strânse, dar nici prea largi pentru a cădea de pe umeri. Cele mai eficiente sunt bretelele reglabile, care se găsesc adesea la sutienele sport cu încapsulare.

Tipuri de bustiere fitness

Există trei tipuri de bretele pe care le întâlnim în cazul bustierelor. Cele încrucișate la spate sunt stabile și de multe ori reglabile. Cele care formează un Y între omoplați sunt sutienele denumite racerback, ce oferă un suport eficient pentru activități de intensitate medie și mare și nu sunt reglabile. De aceea este esențial să achiziționăm mărimea corectă pentru bustul nostru.

Cel de-al treilea tip de bretele, sunt cele care se întâlnesc la sutienele obișnuite și sunt reglabile, astfel încât mărimea lor să fie ajustată. Acest tip de bustieră au de obicei și un sistem de închidere la spate.

     6. Mărimea bustierelor

Se estimează că doar un procent mic al femeilor, poartă mărimea potrivită la sutien. Experții recomandă parcurgerea următorilor pași, pentru a determina mărimea corectă.

• Măsurarea benzii bustierei – Purtând sutienul normal, măsoară circumferința coastelor, chiar sub bust, sub banda lenjeriei pe care o porți în mod obișnuit. Adaugă 5 inch și rotunjește apoi valoarea la cel mai apropiat număr întreg.

• Măsurarea bustului – măsoară circumferința sânilor, ținând centimetrul cu care măsori în așa fel încât să nu strângă sânii. Rotunjește valoarea.

• Mărimea cupelor – Scade valoarea măsurii benzii din valoarea bustului și folosește numărul rezultat, pentru a afla valoarea cupei, conform valorilor de mai jos:

     o Diferență 1 inch – Cupa A
     o Diferență 2 inch – Cupa B
     o Diferență 3 inch – Cupa C
     o Diferență 4 inch – Cupa D
     o Diferență 5 inch – Cupa E

     Reține faptul că dacă atunci când ridici brațele deasupra capului, iar banda elastică se mișcă deasupra coastelor, atunci bustiera trebuie să fie aleasă cu o mărime mai mică, sau bretelele trebuie ajustate.

     Alege bustiera potrivită ție și fă sport cu plăcere!

Echipa SportAddict

Share

2425total visits,1visits today