Cum să alegi perechea de clăpari potrivită

December 15th, 2015

     Alegerea unei perechi de clăpari poate fi un proces copleșitor, dacă nu știi ce cauți și la ce trebuie să fii atent atunci când achiziționezi o astfel de pereche. Există foarte multe brand-uri de renume pe piață, fiecare comercializând modele diferite care se potrivesc nevoilor diferite. Unii clăpari prezintă mai multe caracteristici decât alte modele, iar alegerea devine astfel dificilă. Pentru a face alegerea și mai grea, fiecare model în parte poate prezenta variații ale lățimii și flexului. Așadar, cum știi care tip de boots se va potrivi ca o mănușă nevoilor tale?

Pentru început trebuie să fii atent la două aspecte simple:

1.Ce tip de clăpari dorești? De exemplu, racing sau freestyle.
2.Alege cea mai confortabila pereche de clăpari care se potrivește categoriei respective.

     Confortul pe care îl oferă clăparii este de foarte multe ori înțeles greșit, iar piciorul trebuie să fie comod după ce sesiunea de schi s-a încheiat. Probabil tinzi să crezi că o pereche de clăpari care se potrivește la fel ca un papuc este ok, dar dacă vei face multe mișcări în timpul partidei de schi, datorită frecării, vei cauza bătături și dureri ale oaselor piciorului. Dacă sunt prea largi, clăparii îți vor reduce performanța.

     Atunci când ești în mișcare și vei face un viraj, piciorul va aluneca în interiorul clăparilor, iar ski-ul nu se va întoarce. Pe de altă parte, dacă sunt prea strânși, în timp vor duce la crearea pintenilor și creșterilor osoase și în cel mai rău caz, pierderea unghiilor de la picioare și nu vei mai fi în stare să schiezi. Singurele persoane care ar trebui să aibă clăparii foarte strânși sunt acei “raceri” care caută în permanență să-și maximizeze performanțele. Nu este deloc distractiv, iar pentru schiatul recreațional este inutil să stai o zi întreagă cu picioarele inflamate.

143526-849x565r1-Ski-boots-and-skis

Clăparii pentru ski pot fi împărțiți în general, în patru categorii:

1.All Mountain

     Aceasta este cea mai generalizat tip și este folosit de orice gen de schiori. Principala diferență dintre modelele din această categorie este forma piciorului pentru care sunt proiectate, precum și rigiditatea flexului. Cei mai mulți schiori recreaționali își găsesc perechea de clăpari all mountain care se potrivește perfect nevoilor lor.

2.Freestyle

     În acestă categorie, clăparii avansează tot mai mult. Unele companii pun plăci moi în interiorul ghetei, pentru a face aterizările mai ușoare. Alti producători folosesc grafice foarte avansate pentru a ispiti cumpărătorul. Toate tipurile de idei sunt folosite în această categorie. Clăparii freestyle prezintă două design-uri diferite: gheata cu 4 catarame sau cea cu limba mai mare și cu 2 catarame. O mulțime de schiori freerideri adoră al doilea design deoarece oferă mai multă flexibilitate.

Clăparii din această categorie tind să fie ușori și cu siguranță nu prea strânși. Deci, dacă îți dorești ceva cu adevărat confortabil, aceasta este o opțiune perfectă.

3.Freeride

     Clăparii freeride sunt foarte asemănători celor freestyle, principala diferență fiind rigiditatea. Aceștia sunt creați pentru a schia în munți înalți, un stil de schi greu dar totuși confortabil. Ele îți oferă o poziție agresivă care te ajută să-ți crești performanța. Vei observa o mulțime de instructori de schi care poartă clăpari freeride, deoarece sunt de o înaltă performanță, confortabili și pot fi purtați toată ziua.

4.Race ( Cursa/ De înaltă performanță)

     În mod tradițional, cei mai buni schiori au schiat mereu cu clăpari de tip race, dar odată ce gama de clăpari a devenit atât de diversă și apar mereu noi și noi modele, clăparii race nu mai sunt ultilizați la fel de mult. Reprezintă cel mai rigid și agresiv tip de clăpari, sunt foarte strânși, de aceea sunt utilizați numai pentru curse. Funcția lor principală se reduce la viteză, un schi rapid în cea mai bună poziție posibilă. Probabil de aceea, instructorii de schi le folosesc foarte mult!

Anatomia unui clăpar

•Shell – sau partea exterioară din plastic dur. Aici materialul din care este construită gheata exterioară contribuie la greutatea și rigiditatea clăparului. Poate fi ajustată cu ajutorul unor elemente specifice (ajustori), în locuri specifice, pentru o potrivire mai bună.

•Captușeala (sau Liner-ul clăparului) – reprezintă gheata moale interioară care vine atașată în interiorul shell-ului. Ele iau forma piciorului, modelându-se perfect pentru a avea parte de un schiat excelent.

•Talpa – Clăparii alpini sunt compatibili DIN. Acest lucru inseamnă că sunt contruiți să functioneze în condiții de siguranță cu legăturile tradiționale alpine. Talpa clăparului poate fi o continuare a carcasei exterioare sau poate consta din piese care pot fi îndepărtate și înlocuite după uzură.

Noi recomandăm clăpari cu tălpi înterschimbabile, deoarece astfel durata de viață a clăparilor va fi astfel prelungită, schimbând astfel talpa cînd aceasta dă semne de uzură. Cei care nu prezintă tălpi detașabile, trebuie evitați pentru mersul pe trotuar sau a altor suprafețe dure.

•Branțurile – din interior, oferă sprijin piciorului. De obicei, cele care vin de la producători în clăpari, tind să fie bucăți de spumă subțiri care oferă un sprijin mai redus, de aceea recomandăm achiziționarea branțurilor separat, pentru a păstra starea de sănătate a picioarelor tale.

•Cataramele – Clăparii au între 2 și 4 catarame pentru a strânge gheata exterioară, iar acestea ar trebui să fie confecționate din metal, pentru duritate cât mai mare. Cataramele micro-reglabile permit o ajustare mai precisă.

•Modul de mers – Vedem tot mai des modul de mers la modelele de clăpari all mountain. Această tehnologie permite schiorului să decupleze manșeta din partea de jos a clăparului, ce va permite o oarecare libertate de mișcare în gleznă. Este o caracteristica interesantă și utilă pentru schiorii care merg pe jos.

•Reflectoare Recco – Recco este un sistem utilizat de către echipele de salvamontiști din întreaga lume pentru a le permite acestora să identifice victimele îngropate de avalanșă. Aceste reflectoare Recco sunt încorporate în unele ghete exterioare ale clăparilor. Reflectorul este un chip pasiv, care poate fi preluat de către o unitate de recepție și poate și o piesă de asigurare pentru schiorii care frecventează terenuri cu risc de avalanșă.

•Dimensionarea clăparilor – Pentru a achiziționa mărimea perfectă a clăparilor trebuie să îți măsori piciorul și să încadrezi măsurătorile în tabelul de mărimi. Un ghid de măsurare a piciorului găsești aici: Ghid de măsurare. Sistemul internațional de măsurare a clăparilor este Mondopoint și este exprimat în centimetri, iar lungimea piciorului tot în centimetri se măsoară conform ghidului de mai sus.

•Rigiditatea clăparilor – Indicele Flex se referă la cât de dificil este să se curbeze clăparul înainte. Acesta îți spune cât de rigidă se simte gheata. Acest indice se exprimă sub forma unui număr, astfel vei găsi modelele de clăpari pentru bărbați cu acest indice între 50 și 130. Cu cât este mai mare numărul, cu atât mai greu este ca cizma să se flexeze înainte și se simte rigidă.

Începătorii vor opta pentru un flex mai mic, în timp ce schiorii experimentați vor aprecia un clăpar ce este greu de flexat. Mai jos ți-am pregătit un mic ghid care să te ajute să te orientezi ce tip de clăpar ți se potrivește în funcție de tipul de ski practicat și gradul de flexare.

239523_1154_XL

     Acum nu vei mai avea dificultăți în alegerea clăparilor potriviți, potrivirea exactă crescând performanța, făcându-i mai confortabili și reducând riscul de accidentare a piciorului.

Echipa SportAddict

Share

638total visits,2visits today