Cum să îţi alegi racheta de tenis

April 27th, 2012

Atunci când dorești să cumperi o rachetă de tenis trebuie să fii atent la dimensiunile acesteia, la lungime, la suprafaţa de lovire şi la grip.

În ceea ce priveşte lungimea rachetei, aceasta poate varia între: 68.57 cm şi 73.65 cm. Pentru un adult, lungimea standard a unei rachete de tenis este de 68.57 cm.

Cea mai folosită suprafaţa de lovire a rachetei este între 600 cm2 şi 700 cm2. Cu cât suprafaţa de lovire este mai mare cu atât creşte şi puterea unei lovituri.

Alegerea gripului

Gripul reprezintă grosimea mânerului. Gripul poate varia între 1, 2, 3 şi 4. În general adulţii, pentru a se simţi confortabil, aleg un grip de mărimea 3 iar pentru a ajunge la o mărime favorabilă, oricând se poate adăuga un overgrip.

Ideal ar fi ca între podul palmei şi vârful degetelor să fie spaţiu pentru degetul arătător, daca nu este spatiu înseamnă ca gripul este mic si aveţi nevoi de unul mai mare iar daca este prea mult spaţiu ai nevoie de un grip mai mic. Vezi imaginea alăturată.

Dacă nu şti ce grip ți se potriveşte indicat ar fi să folosești o riglă pentru a-ți măsura palma.

  • 10,5 mm înseamnă că ai nevoie de o rachetă cu grip de mărimea L1 (standard EU) sau 4 1/8 (standard US).
  • 10,8 mm, grip L2 – 4 1/4
  • 11,1 mm, grip L3 – 4 3/8
  • 11,4 mm, grip L4 – 4 1/2
  • 11,8 mm, grip L5 – 4 5/8

 

 

Greutatea rachetei

Greutatea rachetei de tenis este iar un factor destul de important. Cu cât racheta este mai grea cu atât ea generează mai multă putere în lovituri şi vibrează mai puţin.
Pentru jucătorii avansaţi se recomandă o rachetă cu o greutate mai mare de 300g iar pentru începători racheta trebuie să fie sub 280g.

Racordajul rachetei

Racordajul  influenţează stilul de joc. Densitatea corzilor verticale şi orizontale mai poartă şi denumirea de pattern.

În mod normal, asta depinde şi de cât de mult joci, racordajul se schimbă 1-2 ori pe an.
Pe piaţă există racordaje foarte flexibile (multifilament) care oferă putere şi comfort şi există racordaje rigide (monofilament) care oferă durabilitate.

Share

1517total visits,1visits today