Cum să îți pregătești bicicleta pentru iarnă

November 9th, 2015

Iarna ne bate la ușă și la fel ca multe pregătiri pe care trebuie să le facem pentru lunile ce vin, trebuie să trecem pe listă și bicicleta, pentru cei care nu merg cu ea la școală, la locul de muncă, sau cei pentru care plimbările lungi pe bicicletă sunt asociate verii și vacanțelor la peste 25 de grade.

Dacă până acum o uitai iarna pe afară și primăvara te plângeai că doar într-o singură iarnă s-a deteriorat și a prins rugină, trebuie să știi că atunci când depozitezi bicicleta pentru sezonul rece, sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le faci, indiferent dacă o depozitezi în subsol, garaj sau intr-un suport de biciclete. În orice caz, nu uita bicicleta afară!

Aspectele de care trebuie să ai grijă dacă vrei să ai o bicicletă „fericită” atunci când vremea se va încălzi și împreună veți relua plimbările:

1.Umflă anvelopele

Cea mai bună metodă de a depozita bicicleta este cu susul în jos sau suspendată, pentru a nu pune presiune pe roți. În cazul în care ai de gând să stochezi bicicleta pentru iarnă, în poziția normală, pe roți, ia o pompa si asigura-te că ai umflat complet anvelopele.

Dacă acestea sunt puțin desumflate, greutatea bicicletei va apăsa cauciucul prin jante, într-un singur loc, cât este iarna de lungă. Iar acest lucru poate duce la deteriorarea anvelopei, cauciucul să fie diform sau să fie slăbit într-un punct, pe peretele lateral.

2.Curăță cadrul

Noi nu suntem deloc fanii spălării bicicletei cu apă, mai ales înaintea iernii, cand poate provoca ușor ruginirea unor piese. Cel mai bun mod de a curăța cadrul și pregăti bicicleta pentru iarnă, este să iei o perie adecvată pentru curățare, cu peri moi și să îndepărtezi orice urmă de noroi uscat care poate fi pe cadru sau roți. Apoi cu o cârpă moale, șterge cadrul de sus în jos pentru a îndepărta praful și apoi concentrează-te pe zonele unde uleiul și lubrefierea ar putea atrage praf și murdărie.

3.Verifică cadrul

Curățarea pe care ai făcut-o anterior îți poate aduce un bonus suplimentar. Ștergerea cadrului îți oferă șansa unei inspecții amănunțite, a solidității generale a bicicletei, a structurii, dacă prezintă fisuri în metal, în special în apropierea zonelor de sudură și a suportului de jos care susține o greutate mare.

4.Nu uita de cabluri

Pentru a evita problemele cu rugina sau performanța slabă în cabluri atunci când va veni primăvara, acordă-ți câteva minute pentru a unge cablurile frânelelor și cablurile schimbătoarele tale. Doar câteva picături de lubrifiant pe o cârpă și ștergerea ușoară a cablurilor este ceea ce va trebui să faci.

5.Șterge Anvelopele, șaua și mânerele

Acest lucru este opțional, deoarece afectează numai aspectul, nu și funcționalitatea bicicletei. Cu atât mai mult cu cât șaua și mânerele sunt din piele moale și de calitate, este păcat să nu le acorzi atenția cuvenită, mai ales că există soluții speciale care le curăță și le mențin în stare impecabilă. Iar atunci când vei scoate în primăvară bicicleta din garaj, vei fi mândru să vezi că aceasta arată ca nouă.

6.Verifică pneurile, roțile și plăcuțele de frână

Atunci când cureți anvelopele, urmărește spițele slăbite sau rupte, altfel roata nu se va mai învârti corect dacă acestea nu sunt în stare perfectă. În același timp, inspectează plăcuțele de frână, să fie aliniate corect, pentru a te asigura că nu sunt uzate excesiv.

7.Curăță lanțul

Acesta este momentul ideal de a curăța lanțul de toate murdăriile acumulate în ultimul sezon de ciclism. Iar un strat proaspăt de lubrifiant va ajuta la protejarea împotriva ruginii și va fi pregătit de acțiune, după trecerea iernii.

bike-maintenance-image

8.Nu uita de curățarea aripilor, care dupa un sezon activ au acumulat mizerie.

9.Bidoanele de apă sau camel bag-ul

Nu uita bidoanele de apă atașate la bicicletă atunci când aceasta nu este folosită. Acestea trebuie spălate și uscate bine în interiorul. La fel, dacă deții un camel bag, spală rezervorul de apă cu o soluție ușoară de oțet și apă, clătește bine cu apă plată fierbinte și lasă capacul desfăcut ca să se usuce bine înăuntru.

Acum știi că înainte de a depozita bicicleta pentru iarna, trebuie să o inspectezi, să verifici calitatea pneurilor, firele, cablurile, lanțul. Neglijarea acestor lucruri pot aduce complicații inutile în viitor când va trebui să scoți bicicleta din garaj. În plus, acoperă bicicleta cu o husă specială pentru a fi protejată de trecerea iernii. Husa protejează eficient de praf și murdărie, este ușoară și te ajută ca la finalul iernii să nu mai ai nevoie de încă o curățare a bicicletei tale.

Foarte important dacă deții o bicicletă cu cadrul de oțel, este total interzis să o depozitezi într-un spațiu deloc încălzit, cu temperaturi foarte scăzute, deoarece cadrul va condensa și astfel poate rugini.

Un ultim aspect foarte important pe care trebuie să nu îl uiți este cel referitor la depozitare. Pe perioade lungi bicicleta ar trebui să stea cu susul în jos sau suspendată pe un suport special, tocmai pentru a nu pune presiune pe roți, așa cum am explicat și la pasul 1.

Echipa SportAddict îți dorește să te întorci cu drag la plimbările lungi și fascinante cu bicicleta, după ce gerul iernii va fi trecut.

Iar până atunci, ai grijă de bicicleta ta!

Experiența ta de pasionat de biciclete poate imbunatăți acest articol? Adaugă un comentariu util, cat mai detaliat, și primești din partea noastră un voucher în valoare de 50 Ron de cheltuit in departamentul biciclete in viitorul sezon.

Share

13831total visits,1visits today