Despre Crossfit – Cum a ajuns să fie un stil de viață pentru mine

October 30th, 2015

     Cu siguranță ai auzit sau ai citit despre CrossFit și poate ți-ai pus întrebări la care internetul nu ți-a oferit răspunsuri care să te convingă, întrebări de genul: “Este tipul de sport potrivit pentru mine?”,”Aș fi în stare să îl practic” sau ce e mai important, „va avea rezultatele pe care mi le doresc?”.

     În rândurile care urmează îți oferim răspunsul la aceste întrebări, direct din „mijlocul acțiunii”, de la o persoană pentru care sportul reprezintă un stil de viață, un om care iubește sportul și îi învață pe oameni să-l practice cu drag, nu pentru că așa trebuie. El este Bart Brysse și îl vei găsi mereu la datorie, cu zâmbetul pe buze, făcând ceea ce știe cel mai bine, sport și determinându-i pe ceilalți să iubească și ei la rândul lor sportul. Despre Bart poți citi mai multe pe smartmovecrossfit.ro

1.Bart, spune-ne în cuvinte simple, ce înseamnă CrossFit, acest fenomen global care îi face pe oamenii care îl practică să arate ca niste super-eroi. 😀

     CrossFit este un program de fitness, un program de creștere a puterii și a condiției fizice, în care exerciții de gimnastică, powerlifting, de ridicare a greutăților olimpice și exerciții clasice de cardio (precum alergare, ciclism, înot, canotaj) sunt combinate într-un singur antrenament.

image

     Fiecare zi și fiecare antrenament este diferit. Astfel facem ridicări de tipul: deadlift, clean, squat, presses, C&J, și snatch. Învățăm să facem corect exercițiile de bază din gimnastică: tracțiuni, dips-uri, urcatul pe frânghie, flotări, abdomene, statul în mâini, piruete, spagatul și sfoara. Pedalează, aleargă, înoată, vâslește etc…și fă asta tare și repede! 5 sau 6 zile pe săptămână combinăm aceste elemente în cât mai multe moduri posibile, cu ajutorul creativității. Rutina este cel mai mare dușman, iar antrenamentele le facem scurte și intense.

2.În continuare vreau să te întreb cum a început totul? Cum ai devenit un om pasionat de sport? Cum ai descoperit că sportul este ceea ce vrei să faci și că îți dorești să-i înveți pe ceilalți cum să facă sport?

     Părinții mei au fost mereu activi și iubitori ai sportului, astfel am început să practic judo și fotbal de la vârsta de 6 ani. Ei mi-au încurajat spiritul competitiv și astfel sportul a devenit sursa mea de energie. Cand a venit timpul să studiez la facultate educația fizică, a fost evident faptul că sportul a avut o influență mare dealungul întregii mele vieți. Iar pasiunea de ai învăța pe ceilalți să iubească sportul a început în perioada studiilor universitare.

3.De ce CrossFit?

     Am început să fac CrossFit prin intermediul unui prieten. Locuiam deja în Romania și el m-a sunat într-o zi, spunându-mi că vrea să mă provoace la un antrenament numit “Fran”, care arată cam așa:

21 de repetări- Thrusters de 40 Kg (Thrusters fiind un exercițiu de ridicare greutăți specific CrossFit-ului)
• 21 tracțiuni
• 15 repetări – Thrusters de 40 Kg
• 15 tracțiuni
• 9 repetări – Thrusters de 40 Kg
• 9 tracțiuni

Iar aceste exerciții trebuie făcute cât mai repede posibil, deoarece timpul este scorul tău.

     El știa că sunt mereu pregătit pentru o nouă provocare, iar eu fiind toata viața o persoană activă, am acceptat cu bucurie provocarea lui. Imi amintesc că l-am întrebat…ăsta e tot antrenamentul?
     După numai 10 minute, stăteam culcat pe spate, să-mi revin. Pentru mine, acela a fost punctul în care am început să studiez întregul concept numit CrossFit. Mi-am spus că dacă acel antrenament m-a provocat și a avut asemenea efect asupra mea, atunci cum ar fi condiția mea fizică dacă aș urma această metodă de antrenare în mod constant?

4.Vorbește-ne despre sala ta de sport din Cluj și despre sesiunile de antrenament pe care le coordonezi.

     De 2 ani noi organizam sesiuni de CrossFit doar în weekend. Apoi prietenii au început să-și aducă alți prieteni la antrenamente și astfel, comunitatea a început să crească ușor.

     Recent am semnat un contract pentru sala de sport. În următoarele luni vom renova spațiul pentru a putea deschide sala, cu normă întreagă. Din acel moment, noii clienți vor avea ocazia să urmeze programul de CrossFit pentru începători, timp de o lună, cu câte 3 antrenamente pe săptămână. După aceea, ei vor putea participa oricând, de Luni până Sâmbătă, la clasele de grup, timp de o oră, unde vor fi supravegheați de 2 antrenori care se vor asigura că antrenamentul este corect efectuat și în siguranță.

5.Cum arată o zi normală pentru tine, în ceea ce privește sportul?

     Mă găsești în medie de 5-6 ori pe săptămână, antrenându-mă în ceea ce înseamnă CrossFit. Zilnic învăț lucruri noi și fiecare zi este o nouă provocare. Este o călătorie care mă va ține ocupat mulți ani de acum încolo. Acesta este unul dintre motivele pentru care m-am îndrăgostit de acest sport, faptul că nicio sesiune de antrenament nu este la fel și mereu înveți câte ceva. Iar pe lângă varietatea mare de exerciții, face minuni și pentru corpul nostru, ceea ce este un beneficiu în plus.

6.Care sunt planurile tale pe termen scurt și lung?

     Planurile pentru anul care vine este să creștem acest business la peste 100 de clienți. Practic, CrossFit reprezintă antrenamentul realizat în grupuri mici, iar sala de sport va avea o capacitate limitată de membri, tocmai pentru a asigura atenția fiecărei persoane în parte și supravegherea ei.

7.CrossFit necesită o dietă specială?

     Noi încurajăm clienții să își schimbe obiceiurile alimentare către stilul Paleo. În cursul de începători, noi încurajăm clienții să accepte provocarea de 6 săptămăni a unui stil alimentar Paleo, pentru a le arăta impactul pe care îl are alimentația asupra corpului.

     Nu îmi place termenul de dietă, deoarece duce cu gândul la planuri pe termen scurt, iar ceea ce trebuie noi să facem pentru a vedea beneficii asupra sănătații și corpului pe termen lung, presupune o schimbare a stilului de viață. Mereu le spun clienților mei că nu pot să se antreneze iar în același timp să aibă obiceiuri alimentare rele. Nu te poți aștepta ca 3 ore de exerciții pe săptămână să compenseze 7 zile în care ai consumat zaharuri, grăsimi saturate, prea mulți carbohidrați, prea puține legume etc.

image (1)

     Calea prin care devii tot mai tonifiat și ai cele mai bune rezultate, presupune schimbarea obiceiurilor alimentare și practicarea cu regularitate a exercițiilor minim 3 ore pe săptămînă. Iar cuvântul cheie aici este a fi constant. Oamenii nu au răbdare și vor ca totul să se întâmple imediat. Dar gîndește-te, ai ajuns la condiția fizică pe care o ai după o lună de inactivitate fizică și obiceiuri alimentare rele? Răspunsul pentru foarte mulți oameni este că au pus toate acele kilograme de-a lungul anilor. În acest caz, nu te poți astepta la crearea unui corp perfect în doar o lună. Poți obține rezultate în 3 luni, dar doar dacă esti persistent în activitatea ta fizică. Iar CrossFit-ul te menține motivat, datorita varietății exercițiilor, provocărilor zilnice, noilor abilități pe care le înveți și datorită sentimentului de grup pe care îl ai, lucrând cu oameni care au aceleași obiective ca și tine.
     Ce presupune Paleo? Să consumi carne slaba și legume, nuci și seminte, fructe și cereale integrale (orez, paste, pâine)…și fără zahăr!

8.Este un sport periculos? Pot să fac asta dacă sunt începător sau am nevoie de ceva experiență în ale sportului?

     CrossFit este un sport ca oricare altul, în care dacă provocarea celui care îl practică constă în a concura cu alte persoane și de a-și testa limitele pentru a câștiga, va aduce cu ea și riscul de accidentare.

     Pe de altă parte, sunt persoanele care fac CrossFit pentru a-și modela corpul, iar aici riscul este mic atât timp cât exercițiile se efectuează corect. Antrenorul verifică modul de realizare a exercițiilor, oferind sfaturi în problemele de mobilitate și corectând mișcările incorecte.

9.Promite CrossFit rezultate mai bune decât orice alt tip de exerciții fitness?

     Sunt de părere că acest tip de antrenament îți aduce rezultatele dorite într-un mod mai eficient și distractiv. Oamenii tot timpul folosesc scuzele: „nu am timp” sau „sala de sport este plictisitoare”
Aici conceptul de CrossFit vine cu diferențele față de o sală de fitness normală. Antrenamentele au o durată de o oră, fiecare sesiune este diferită și intensă pentru rezultate rapide, iar exercițiile sunt realizate în grupuri mici, ceea ce sporește senzația de apartenență la grup.

     Un lucru important al CrossFit-ului este ceea ce se numește “comunitate” și anume existența acelui sentiment de grup special care se construiește atunci când un grup mic de oameni de confruntă împreună, cu aceleași provocări, zi de zi. Ei se încurajează unii pe alții, fac schimb de experiențe și lucrează împreună, ceea ce reprezintă o viziune diferită de sălile normale de sport în care fiecare îți face exercițiile cu căștile în urechi, în fața oglinzilor și apoi pleacă acasă.

10.Ultima mea întrebare pe care cred că și-o adresează fiecare dintre noi. În cât timp voi putea vedea rezultatele practicării acestui tip de sport, având în vedere că sunt începător?

     Primele rezultate încep să se vadă după 3 luni în care ai fost conștiincios în urmarea a cel puțin 3 antrenamente pe săptămână, combinate cu o schimbare treptată în obiceiurile alimentare.

     Bart îți mulțumim pentru răspunsurile pe care ni le-ai oferit. Stim unde te putem găsi și cu siguranță mulți cititori vor fi inspirați de pasiunea ta pentru sport dar și de perspectivele unei vieți active și un corp definit, făcând CrossFit.

Echipa SportAddict te susține în orice sport ai practica, pentru că o viață activă este o viață sănătoasă și fericită! 😀

Share

1164total visits,2visits today