Mergi cu cortul? Alege izoprenul potrivit

August 21st, 2018

Sezonul vacantelor si drumetiilor cu cortul nu s-a sfarsit asa ca va vom impartasi cateva secrete despre cum sa alegi un accesoriu de izolare potrivit.

Fata de saltea, izoprenul este o varianta mult mai usor de transportat si de asezat in cort. La noi se mai numesc si rogojini.

Are aproximativ 300gr si este practic un covoras dreptunghiular, confectionat de obicei din spuma poliuretanica de densitate mare. Este un accesoriu ieftin si usor de procurat.

Scopul lui principal este de a izola termic dar si de a oferi utilizatorilor un plus de comfort, mai ales atunci cand cortul este asezat pe locuri denivelate, pietroase etc.

Un alt avantaj este ca sunt impermeabile, iar daca s-au udat se usuca repede, pot fi sterse cu un servetel sau o carpa.

Se poate rula si transporta usor, agatat de rucsac sau in portbagajul masinii.

Poate fi folosit si pe timpul zilei pe iarba, pe nisip, protejandu-te de udare, murdarire etc.

Cand alegi un izopren tine cont de:

Grosime – poate avea intre 5 mm si 2,5 cm, cele mai groase ofera un confort si o izolare sporite dar sunt mai grele. Un izopren mai gros va fi mai potrivit pentru camparea in zonele mai reci, pe zapada sau la munte, pe teren cu colturi, denivelari. Acestea au de obicei specificatia “4 seasons” (potrivite pentru orice sezon). Izoprenele mai groase de 12mm se gasesc insa mai greu.
Modul de folosire- pentru stat pe nisip, pe iarba, la picnic, exista si alte tipuri de izoprene, mai subtiri, de dimensiuni si materiale diferite. O varianta este izoprenul de tip pad pe care poate sta in sezut o singura persoana . In corturi trebuiesc izolere putin mai groase.
Dimensiuni- majoritatea au dimensiuni standard de 50/180cm dar sunt si mai mici, variante pentru copii, asa ca cititi cu atentie specificatiile produsului. Pentru persoane foarte inalte sau mai plinute, exista si alte dimensiuni sau izopren dublu, dar sunt mai greu de gasit, asa ca o idee este sa achizitionati doua. Luati in calcul si de dimensiunea izoprenului cand este rulat sau pliat, important mai ales cand faceti drumuri lungi pe jos si trebuie sa va calculati spatiul in ruxac foarte bine.
Materialul- izoprenele pentru cort sunt in generat confectionate din spuma poliuretanica. Dar exista si izoprene din cauciuc, din spuma expandata etc. Nu toate modelele au indicatii despre rigiditate, dar verificati si asta daca aveti ocazia, sunt mai confortabile cele mai moi. Izoprenele care contin un strat protector de aluminiu ofera o izolatie termica mai buna. Cele cu strat de folie sunt mai potrivite pentru medii umede si sunt mai usor de spalat. Aceste folii au si rol decorativ, foarte apreciate in special de catre copii.
Design – conteaza mai putin la acest echipament, doar ca striatiile de pe una din parti pot preveni alunecarea izoprenului. De asemenea exista o varianta de izoprene cu un design special (valurit) pentru a pastra caldura, indicate in cazul expeditiilor de iarna sau in zone foarte reci.
Share

1255total visits,1visits today