Speranță pe patine

November 23rd, 2018

”Patinajul mi-a dat o șansă, mă încurajează să cred că pot face orice în viață.”

Am lucrat mulți ani într-o organizație neguvernamentală cu copii cu handicap sau aflați în situații foarte grele din punct de vedere social sau al sănătății. Așa am cunoscut-o pe Crina, mămica unei fetițe cu autism. A avut acest copil după mulți ani de așteptări, tratamente și încercări nereușite. S-a născut la termen, sănătoasă, dar cu puțin înainte de a împlini un an, pediatrul le-a spus că are probabil o problemă, o întârziere mentală.

Părinții au mers cu ea la mai mulți specialiști și diagnosticul de Autism a venit ca un tunet în viața lor fericită și împlinită. Așa că, în loc să caute grădinițe și alte activități normale pentru un copil, căutau acum centre de terapie și ceva care să ajute fetița lor să învingă handicapul cu care s-a născut.

Organizația noastră i-a ajutat prin intermediul Centrului de Recuperare, timp de 2 ani. Micuța a dobândit niște deprinderi dar social nu părea să facă mari progrese, nu interacționa mai deloc nici cu persoane cunoscute, nici cu necunoscuți sau copii de seama ei, nu vorbea. De aceea părinții au continuat să încerce cu ea diverse lucruri.

I-am întâlnit luna trecută, fetița are acum 6 ani și merge în clasa I. Spre surprinderea mea vorbea, se purta ca un copil normal, mi-a raspuns la întrebări, foarte puțin mai avea dificultatea de a privi oamenii în ochi, aproape neobservabilă pentru necunoscători. Am fost curioasă cum s-a petrecut acest miracol. Crina mi-a spus o poveste plină de speranță:

” Când E. avea 3 ani, am mers în parc înainte de Crăciun, dar spre surprinderea noastră nu a fost interesată de decorațiuni, de Moș Crăciun, de luminițele de tot felul ci de copiii care patinau pe spațiul amenajat acolo. Aproape nu a vrut să meargă acasă, i-a privit minute în șir. Pentru că era prima dată când arăta așa un interes pentru ceva, am hotărât să o ducem la un curs de patinaj pentru copii.

Nu a fost ceva simplu să găsim, pentru că antrenorii refuzau să lucreze cu un copil cu handicap. O tânără drăguță a acceptat să încerce doar o oră, să vadă cum se comportă. Și noi am avut emoții mari dar micuța noastră a copiat ca o maimuțică tot ce le arăta antrenoarea sau făceau ceilalți copii și nu a fost agitată, nu a plâns, nici nu s-a uitat spre noi pe margine. A fost acceptată și am dus-o la curs de două ori pe săptămână. 

E. a învățat extrem de repede să meargă cu patinele, câteva figuri de acolo, dar cea mai mare realizare am văzut-o după o lună, când ea a început să comunice, să interacționeze cu antrenoarea și cu copiii. Folosea semne sau cuvinte monosilabice, dar a fost un început și ne-a dat mult curaj. Am plătit ore suplimentare de patinaj, am dat-o și vara la un club privat și faptul că s-a adaptat perfect peste tot, ne-a comunicat că e gata să meargă la grădiniță. Am înscris-o la o grădiniță normală, e foarte isteață, prinde totul, rareori are niște crize de plâns când o necăjește cineva. 

Nu am părăsit lecțiile de patinaj chiar dacă a început acum școala. Este locul unde ea se simte bine, acceptată, unde face ceva ce îi place. A participat chiar și la câteva concursuri. S-a descurcat minunant fără noi 2-3 zile de călătorie, ceea ce este un progres uriaș. Și medicii se miră de modul în care ea a evoluat, nu le vine să creadă că a fost doar rezultatul unei perechi de patine și cursurilor pe gheață, nimic specializat pentru problema ei. ”

Eram sincer impresionată și am abordat-o și pe fetiță cu o întrebare:

”Hei, pitico, de ce îți place patinajul?”

Fetița a răspuns fără ezitare și foarte matur pentru vârsta ei:

”Patinajul mi-a dat o șansă, mă încurajează să cred că pot face orice în viață.”

Pentru părinții care au copii cu probleme, specialiștii recunosc eficiența patinajului pentru cei cu retard mental, ADHD, autism, probleme de socializare și chiar cu handicapuri fizice. În străinătate există cursuri de patinaj/ role/ skateboarding ca și terapie, chiar și patinaj adaptat pentru cei în scaun cu rotile, dar, din păcate nu am reușesc să găsesc nimic specializat pe acest segment în România.

Dacă aveți cunoștință de cursuri sau antrenori care ar putea lucra cu copii cu handicap, vă rog să lăsați un mesaj.

Share

5998total visits,10visits today