Sportul pentru femeile însărcinate

November 5th, 2015

     De-a lungul timpului s-a schimbat foarte mult percepția oamenilor asupra efortului depus de către femeile gravide, iar astăzi este acceptată și chiar încurajată ideea ca viitoarele mame să facă sport pe durata sarcinii, atât cât le permite condiția fizică și bineînțeles medicul ginecolog.

     Sigur că dacă femeia avea o viață sedentară înaintea sarcinii, nu este deloc indicat ca aceasta să facă sport tocmai în această perioadă. Însă cele mai multe femei duc o viață activă și au grija de condiția lor fizică, așadar nu trebuie să renunțe la stilul lor de viață sănătos și activ, ci să continue cu sportul chiar dacă îl practică la un nivel mai ușor.

     În ce condiții trebuie evitate exercițiile fizice în timpul sarcinii?

Congresul American de Obstretică și Ginecologie (ACOG) nu recomandă exercițiile fizice în cazul următoarelor simptome și afecțiuni:

•Boli de inimă care afectează modul în care circulă sângele în corp, cum ar fi hipertensiunea pulmonară (tensiune arterială anormal de mare)
•Boli pulmonare, cum ar fi astmul sau bronșita cronică
•Insuficiență de col uterin (dilatarea prematură)
•Sarcină multiplă (gemeni sau tripleți), deoarece există riscul unui travaliu prematur
•Sângerări care persistă în cel de-al doilea sau al treilea trimestru
•Placenta Praevia, după 26 de săptămâni
•Travaliu prematur
•Preclampsia (sau hipertensiune arterială indusă de sarcină)

     Chiar dacă de multe ori medicul recomandă activitatea fizică, femeile însărcinate pot manifesta anumite simptome în timpul exercițiilor, iar dacă se întâmplă acest lucru, viitoarele mămici trebuie să oprească activitatea fizică și să contacteze medicul.

Acestea pot fi: sângerări, amețeli sau senzație de leșin, dificultăți de respirație, dureri de cap, dureri în piept, slăbiciune musculară, contracții sau travaliu prematur, sau orice alt simptom care prezintă disconfort fizic. Sportul pe perioada sarcinii nu trebuie să epuizeze organismul, ci să îmbunătățească efectele nedorite ale sarcinii, cum ar fi insomniile, durerile de spate, umflarea gleznelor și reținerea apei, constipație, oboseală și greață.

     Beneficiile exercițiilor fizice în timpul sarcinii

     Sportul face minuni pentru femeile însărcinate. Acesta crește starea de bine, îmbunătățește somnul și sistemul imunitar, accelerează metabolismul și ameliorează durerile (de spate, picioare, articulații). De asemenea, el pregătește corpul pentru naștere, prin întărirea mușchilor și creșterea rezistenței. Iar fiind active acum, femeilor le va fi mult mai ușor să revină după naștere la forma fizică de dinaintea sarcinii.

     Cercetările arată că exercițiile prenatale pot reduce chiar riscul de diabet gestațional și preclampsie. Iar dacă viitoarea mamă prezintă deja diabet gestațional, exercițiile fizice ajută la gestionarea stării de sănătate și prevenirea complicațiilor suplimentare. Activitatea fizică este atât de benefică încât Congresul American de Obstretică și Ginecologie recomandă ca femeile sănătoase, cu sarcini necomplicate, să facă zilnic exerciții cel puțin 30 de minute. Astfel își vor putea controla activitatea inimii, greutatea și întări mușchii, fără a provoca stres suplimentar lor sau copilului.

     Exerciții cardio pentru viitoarele mămici

•Mersul pe jos – Plimbările lungi reprezintă unul dintre cele mai bune exerciții cardiovasculare pentru femeile gravide, pentru că le mențin în formă fără să pună presiune pe glezne și genunchi. Este un mod ușor de a face mișcare, oriunde și nu este nevoie de echipament special, ci doar de încălțăminte confortabilă.

•Înotul – Medicii și experții în fitness sunt de părere că înotul este cea mai sigură și bună metodă de a face sport pe durata sarcinii. Acest sport este ideal, deoarece lucrează toate grupele de mușchi, oferă beneficii cardiovasculare, reduce umflarea picioarelor și creează femeilor senzația de corp ușor, în ciuda kilogramelor sarcinii.

•Aerobic – Exercițiile aerobice întăresc inima și tonifică corpul. Iar dacă mămicile urmează cursuri pentru gravide, se vor bucura și de compania altor mame și vor simți că fiecare mișcare este pentru ele și copilul lor.

•Dansul – Menține inima în formă, în timp ce femeile însărcinate se bucură de melodiile lor preferate. Atenție însă la evitarea mișcărilor ce presupun salturi și sărituri.

•Alergarea Ușoară – este o metodă excelentă pentru a pune inima în mișcare și pentru a construi rezistență, iar intensitatea alergării ar trebui să depindă de experiența anterioară în sport. Dacă femeia este începătoare în ale sportului, este bine să nu alerge ci să opteze pentru sesiuni lungi de mers lejer.

Pregnancy-exercise-Yoga-for-pregnant-women

     Curajoasele pot încerca exerciții de flexibilitate, forță și rezistență

•Yoga – Menține tonusul muscular și dezvoltă flexibilitatea, fără să aibă vreun impact asupra articulațiilor. Dar pentru ca inima și organismul să beneficieze de pe urma sportului, ar trebui să se completeze ședințele de yoga cu mersul pe jos sau înot, de câteva ori pe săptămână.

•Stretching – Este un mod minunat de a preveni tensiunea musculară, păstrând în același timp corpul flexibil și relaxat. Pentru un antrenament complet, se pot adauga întinderile la rutina cardio.

•Ridicarea de greutăți – Dacă sunt executate corect, cu o tehnică bună (mișcări încete și controlate), ridicarea greutăților este un mod minunat de a tonifia și a construi forța corpului, care va ajuta mămica de fiecare dată când va ridica copilul.

     Am văzut că există o mulțime de beneficii care arată că activitatea fizică pe durata sarcinii este sănătoasă și indicată de către medici, dar precum am menționat în primele rânduri, pentru a afla dacă tu, viitoarea mămică ești aptă pentru antrenamentul fizic, trebuie să consulți medicul și să primești aprobarea lui.

Iar atunci nimic nu te împiedica să fii o viitoare mamă activă, cu corpul tonifiat, relaxată și fericită!

Echipa SportAddict

Share

242total visits,1visits today