Sportul potrivit copilului tău

January 15th, 2016

     De la o vârstă fragedă, copii sunt atrași de sport, iar noi ca părinți trebuie să știm cum să alegem împreună cu ei ce li se potrivește și le face plăcere, precum și riscurile asociate sportului practicat. În continuare am pregătit o listă cu 7 sporturi populare și ce presupun acestea:

1.Fotbal european (Soccer)

     Ce câștigă copii de aici? Echilibru bineînțeles. Dexteritatea piciorului este esențială pentru a jongla cu mingea în timp ce se feresc de coechipieri sau dau gol. Totodată, alergarea constantă este un mare avantaj pentru sistemul lor de rezistență și sănătatea cardiovasculară.

     Riscurile asociate pot fi riscurile de rutină ce includ fluierul piciorului (durere în partea din față și interiorul picioarelor), entorse ale gleznei și altele de acest gen. Problema cea mai mare o reprezintă loviturile din greșeală ale mingii asupra capului, lovituri care se pot întâmpla chiar dacă sportul este făcut corect de către copil sau nu.

     Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să își lase copii să practice acest sport abia după vârsta de 10 ani, în timp ce alții mai sceptici spun că ar trebui început pe la vârsta de 13 ani. Motivul îl reprezintă faptul că e mult mai ușor să se accidenteze în zona capului copii mai mici, deoarece aceștia nu au creierul încă dezvoltat și sunt mai sensibili. În plus, se pare că 120-140 de meciuri pe an așa cum antrenorii că reușesc să aibă, reprezintă prea mult, iar între jocuri ar trebui să treacă 48-72 de ore pentru odihnă.

1

2.Majorete

     A fi majoretă reprezintă în final a face parte dintr-o echipă , în sensul cel mai clar al cuvântului, deoarece chiar și un singur participant dacă nu se sincronizează, atunci totul trebuie oprit. Sportul promovează de asemenea flexibilitatea și agilitate, iar săriturile au devenit tot mai mult o parte din dansurile de majorete. Doctorul McCambridge spune că spre deosebire de multe alte sporturi, în cazul majoretelor, este nevoie de un corp tonifiat și cu condiție fizică.

     Deoarece copiii ajung să facă multe cascadorii de gimnastică, există unele pericole reale. În fiecare an, există aproximativ 27.000 de accidente ale majoretelor, iar cele mai comune sunt cele la care te aștepți: întinderi musculare, ale tendoanelor și ligamentelor, entorse, leziuni ale genunchilor și ale gleznei. Accidente mai grave deși rare, totuși există, de exemplu în situațiile în care un copil este aruncat în aer de către alți doi. Atunci oricine se poate dezechilibra și au loc accidentări.

     A fi majoretă înseamnă a face multă gimnastică, iar dacă copilul este talentat și nu există posibilitatea de a practica acest sport în zona în care locuiește, gimnastica este la fel o opțiune excelentă.

3.Fotbal American

     Fotbalul american nu este foarte popular la noi în țară, dar acest lucru nu înseamnă că nu există și nu se poate practica, iar campionate de fotbal american au loc la nivel local și național în fiecare an. Ai putea crede că se aseamănă cu rugby dar sunt diferențe foarte mari dacă faci cercetări despre regulile jocului. Aici, la fel ca în toate sporturile de echipă, copii învață că nu se poate câștiga de unul singur. Totodată, el învață și managementul timpului și cum este să lucrezi din greu.

     Riscurile la care sunt expuși copii sunt vânătăile și loviturile comune care derivă din aruncările la pământ, specifice jocului. Deși foarte rare, sunt posibile picioarele rupte și leziunile la coloana vertebrală.
În ultimii ani, echipamentele de protecție au devenit foarte calitative, iar copii sunt în siguranță atunci când practică acest sport, cu atât mai mult cu cât sunt supravegheați atent de antrenori.

3

4.Baschet

     Ce obțin copii? Libertate și lipsa plictiselii. Baschetul este unul dintre cele mai simple sporturi, precum este și echipamentul de care ai nevoie pentru a-l practica: o minge, un coș și ai terminat. Mișcările de bază cum ar fi dribbling sau pase rapide, pot să îmbunătățească considerabil coordonarea mână-ochi a copilului.

     Deși nu este la fel de periculos la fel ca alte sporturi, și în cazul baschetului pot exista accidentări la picioare, dacă aterizezi incorect. Leziunile comune includ accidentări ale femurului și loviri în ochi atunci când copii se întind după minge. Copii mai mici sunt predispuși la accidentări ale genunchiului, iar fetele sunt mult mai sensibile la aceste leziuni. În final, pentru a fi în maximă siguranță, copii trebuie să învețe să aterizeze corect, cu genunchii îndoiți.

4

 

5.Hockey

     Tot ceea ce presupune patinaj înseamnă ardere a caloriilor. Acest sport este de asemenea o modalitate excelentă pentru a obține putere în picioare și rezistență, necesitând tehnică, echilibru și forță psihică Dexteritatea manuală a copiilor se îmbunătățește semnificativ, datorită mișcării controlate a puc-ului cu crosa de hockey.

     Ce riscuri au copii? Ei trebuie să învețe să zboare pe gheață în timpul jocului, riscurile mai mari fiind loviturile la dinți și în cazuri rare, la cap. Pentru a ține copii în siguranță, echipamentul bun este o necesitate. Nu poate proteja 100% de lovituri, dar cu siguranță face o mare diferență în ceea ce privește leziunile majore.

     Este un sport interesant și antrenant pentru copii și nu numai, adulți împătimiți fiind destui care practică hockey.

5

6.Baseball

     Copii pot obține cu ajutorul baseball-ului un sentiment de focalizare totală asupra jocului, tocmai pentru că este nevoie de răbdare și atenție, atunci când se așteaptă de la un pas al jocului la altul.

     Baseball-ul poate părea destul de inofensiv, mai ales atunci când de multe ori, nu te pune în mișcare. Plângerile tipice sunt durerile de umăr și cot, precum și întinderi ale mușchilor la picioare. Copii trebuie să învețe să se ferească de ceea ce în baseball se numește commotio cortis, și anume atunci când o minge în mișcare în viteză lovește un copil în piept, în zona inimii și determină aritmia. Sunt foarte rare aceste incidente, dar trebuie avute în vedere, tocmai pentru a putea fi controlate, iar copii să fie învățați să se ferească.

little-league

     Sporturile sunt nelimitate, iar în rândurile de mai sus doar am menționat câteva. Nu trebuie să uităm de înot, gimnatică, tenis, atletism și multe alte sporturi care dezvoltă organismul copilului și îți menține sănătatea. Sfatul nostru este să lăsați copilul să încerce mai multe sporturi ce îi fac cu ochiul și să se axeze pe cele care îl fac fericit cu adevărat.
Pentru că un sport făcut cu plăcere este un sport făcut corect!

Echipa SportAddict

Share

274total visits,1visits today