Aventuri in tara ceaiului

September 26th, 2017

Inca din primele calatorii in India, am avut ocazia sa gust multe dintre mancarurile si bauturile specifice ale acestei tari exotice si am devenit curioasa sa descopar mai mult despre ceaiul indian.

De obicei poti servi ceai negru dulce si cu lapte in toate restaurantele, dughenele si chiar la colturi de strada. Daca te afli in tren pentru o calatorie mai lunga, acest lichid revigorant nu poate sa iti lipseasca deoarece numerosi vanzatori ambulanti urca in statii si ti-l vand in paharute mici de unica folosinta. Nu ii poti rata pentru ca striga din toti plamanii: Ciai-ciai! Ciai-ciai!

Gospodinele se pricep sa ii dea o aroma speciala adaugand bucati de ghimbir, masala sau alte condimente locale. Exista zone in care se bea negru, fara lapte si in munti se prepara amestecat cu unt sarat de iac (nu e chiar favoritul meu). Localnicii consuma des acest ceai, unii incep de dimineata la micul dejun, cei mai multi in perioadele speciale de la 10.00 sau de la ora 17.00, cand birourile publice si afacerile incetinesc usor sau inchid pentru pauzele de ceai. Timpul, banii si clientii nu mai valoreaza nimic in cele cateva minute de relaxare si de savurare a acestei bauturi pretioase.

 Vizitand mai multe obiective turistice din N-E, am ajuns o data intr-o zona in care se cultiva ceaiul. Era o zi cu umiditate si caldura innabusitoare, cum sunt multe in India. Autobuzul spre Darjeeling in care ma aflam inainta cu greu in serpertine pe o sosea ingusta, plina de gropi si noroi, cu portiuni distruse de alunecarile de teren de pe timpul musonului. Am facut 80 de km in 4h, eram epuizata.

Nu mi s-a parut ca am ajuns foarte sus pentru ca urcusul pe dealurile de la poalele Himalayei nu era foarte abrupt. Dar aveam sa aflu ca ajunsesem la 2042m inaltime (doar cu 500m mai putin decat Varful Moldoveanu, cel mai inalt inalt varf din Romania). Atmosfera s-a schimbat dintr-o data, aerul s-a racorit, valuri de ceata descopereau treptat parti dintr-un peisaj de poveste: verdele puternic al vegetatiei, padurile de sal si de stejar imprejmuind orasul, culmi inzapezite la orizont, privelistea spectaculoasa a Kangchenjunga, al treilea munte din lume ca inaltime si trenuletul cu aburi DHR, o adevarata bijuterie pe sine inguste. Peste tot plantatii de ceai, tufe mici frumos aliniate pe toate colinele, printre care trebaluiau o multime de localnici, carand cosuri mari in spate.

 

Darjeeling produce 7% din productia de ceai din India, aproximativ 9 000 000 kilograme in fiecare an. Datorita conditiilor agroclimatice unice din Darjeeling, ceaiul lor are o aroma naturala distincta si de aceea este recunoscut pe plan international ca fiind vestitul ceai Darjeeling. Este disponibil in mai multe varietati: ceai negru, verde, alb si oolong. Cand se prepara bine, se obtine o infuzie de culoare deschisa si cu aroma puternica florala.

Vizitand orasul cu numeroasele sale magazine de ceaiuri si ceainarii, ma simteam ca intr-un parc mare de distractii in care surprizele si aromele nu mai conteneau sa ma incante. Este ceva special sa poti vedea unde creste ceaiul si sa il bei proaspat, uneori preparat dintr-un manunchi de frunze care doar ce au fost culese din spatele casei. Nu se compara cu nici un produs ambalat.

 Intotdeauna cand calatoresc ma uit dupa momente si experiente unice si cu siguranta acesta incursiune in tara ceaiului imi va ramane mult timp in amintire. 

Cumpara cu incredere articole de camping si drumetii din magazinul nostru!

Share