Tenisul de masa- perfect pentru copilul tau

December 15th, 2017

Vecina mea are 3 copii si 3 tablete, cate una pentru fiecare. Zilele trecute ma intreba daca ii pot da un sfat cum sa faca sa ii scoata din casa la joaca, sa faca miscare. Baietii mai mari au deja semne de supraponderalitate, fata mai mica face adevarate crize cand ii ia tableta cu jocuri din mana si nu se joaca deloc cu alti copii de seama ei.

Si vecinei, dar si altor parinti care se confrunta cu aceeasi situatie cu copii lor, le spun ca astfel de cazuri trebuiesc luate ca pe un semnal serios de alarma. Este in joc sanatatea si viitorul copiilor vostri! Exista multe sporturi in care ii puteti implica pe cei mici si multe oferte de cursuri, in functie de locatie, anotimp, varsta, abilitati etc.

Unul dintre sporturile pe care vi le recomand este tenisul de masa. Pe langa faptul ca se poate juca in orice anotimp al anului, chiar si in propria casa ori curte, cu echipamente de tenis care necesita investitii minime, acesta are numeroase beneficii pentru copiii practicanti.

Beneficiile tenisului de masa pentru cei mici:

Dezvolta capacitatea de coordonare si viteza de reactie

Fiind un sport care necesita viteza de miscare si indemanare, copii isi pot dezvolta treptat capacitati utile. Tenisul de masa imbunatateste coordonarea mana-ochi, dexteritatea, agilitatea, dezvolta mai multe grupe de muschi ajutand la viteza miscarilor si la cea de reactie. Din aceasta cauza este indicat si copiilor care prezinta intarzieri in dezvoltarea motorie sau au deficiente ale sistemului muscular.

Imbunatateste concentrarea

Expunerea prelungita la dispozitive media (tableta, computer, TV) fac din pacate ca cei mici sa dezvolte probleme de concetrare si chiar sa devina superactivi ori nelinistiti cand sunt implicati in alt tip de activitate. Tenisul de masa cere multa concentrare pentru a lovi mingea mica si a o trimite in interiorul restrans al spatiului de joc. Acest lucru poate contribui la cresterea concentrarii copiilor, ajutandu-i sa fie mult mai focalizati si la ore, teme etc.

Ii face mai disciplinati

Orice sport contribuie la disciplinarea celor care il practica prin faptul ca implica un orar, exercitii stabilite, niste pasi de parcurs pentru a ajunge la performante, eventual un antrenor, o echipa. Chiar daca tenisul de masa poate fi jucat si in 2 persoane, nu necesita existenta unei echipe mari, totusi presupune interactiune si un cadru de joc organizat, cu niste reguli prestabilite.

Stimuleaza functionarea creierului

Pentru a face miscari rapide, a lovi mingea la timp, a o trimite in cel mai avantajos unghi, creierul este cel exersat foarte mult. Tenisul de masa dezvolta capacitatea de a lua decizii rapide si gandirea strategica, de la cele mai fragede varste. Vor invata ca trebuie sa exerseze/ sa munceasca pentru a obtine rezultate, le va creste increderea in sine. Este recomandat si pentru copiii depresivi sau irascibili.

Fortifica organismul

Dupa cum am scris mai sus, tenisul de masa ajuta la dezvoltarea motorie. Acest sport dezvolta mai multe grupe de muschi (picioare, brate, spate), ceea ce nu duce la deformari ci la o dezvoltare armonioasa a copiilor. O inaltime mica nu trebuie sa ingrijoreze, este chiar un avantaj.

Este recomandat de catre specialisti si pentru cei care au depasit greutatea normala, incepatorii arzand 300 calorii/ora iar avansatii pana la 600-700 calorii/ora.

Ii face mai sociabili

Pe langa faptul ca cei mici isi petrec timpul liber constructiv, tenisul de masa ii face si mai sociabili, le dezvolta capacitatea de interactiune cu alti copii, cu adulti etc. Micile competitii si turnee sunt din acest punct de vedere foarte benefice, expunandu-i la locuri noi, persoane noi si situatii de viata din care pot invata deprinderi sociale pretioase. Vor invata sa concureze, sa castige si sa piarda corect.

Copiii care ajung sa fie buni si doresc sa se dezvolte in acest sport pot adera la o echipa sau un club de tenis de masa, ceea ce va implica multe iesiri si concursuri. Tenisul de masa practicat ca si grup le va dezvolta calitatile de relationare, de a-si face prieteni, increderea in membrii echipei, invata sa imparta, sa ceara ajutorul, sa aprecieze calitatile celorlalti.

Share

1117total visits,2visits today