Tot ce trebuie să știi despre longboard

April 22nd, 2016

Dacă într-unul din articolele trecute, am discutat despre cum poți să îți alegi skateboard-ul și care sunt elementele de care trebuie să ții cont, de la placă, ax, rulmenți, roți, până la duritatea și mărimea acestora, acum îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre longboard. Acesta este foarte diferit de skateboard-urile obișnuite, datorită design-ului care permite o plimbare mai fluidă și mai ușoară, utilizatorii făcând viraje largi care seamănă cu mișcarea de surfing.

Aspecte de care trebuie să ții cont la achiziționarea unui longboard

1. Nivelul de performanță

Atunci când achiziționezi longboard-ul trebuie să știi care este nivelul tău în acest sport. Ești începător, mediu sau expert? Deoarece există forme, stiluri și configurații ale plăcilor de longboard care se potrivesc fiecărui nivel de performanță, este important să fii realist cu nivelul tău, pentru a nu avea experiențe neplăcute.

2. Stilul de skating

Longboard-urile sunt clasificate și în funcție de stilul de skating. Astfel există următoarele modele:

Downhill longboard

• Cruising/Carving – Aici vorbim de modelele care te ajută să mergi pe distanțe mici, medii sau lungi, pe drumul spre casă, pe terenuri plate sau înclinate. Dacă achiziționezi un longboard pentru prima dată, acesta este probabil stilul de skating pe care l-ai facut pe plăcile prietenilor și te-a convins că îți dorești și tu o astfel de „jucărie”.
• Downhill – Este vorba de modelele prin care mergi cu viteză dar reușești să menții în același timp controlul dorit. De obicei stai într-o poziție aplecată pe placă, pentru a reduce forța de rezistență a vântului și pentru a mări stabilitatea. Este destul de greu de a controla longboard-ul și la fel ca în freeriding, nu este recomandat începătorilor.
• Freeride – Înseamnă că viteza este mare, iar în timpul acesta pe drum mai întâlnești și borduri și hopuri peste care trebuie să sari sau să le ocolești, totodată trebuie să controlezi viteza mare în timpul coborârilor. Acest stil necesită un control destul de mare, de aceea este de obicei recomandat profesioniștilor.
• Freestyle – Aici vorbim despre ce înseamnă să fii creativ, acest stil presupunând abilități tehnice și de mișcare, trucuri și control al vitezei. Este o modalitate bună pentru începători și intermediari să învețe ce abilități au nevoie pentru a fi bun pe longboard, dar perfect în același timp și pentru experți.

3. Forma plăcii

Plăcile există sub două forme în care se încadrează atât longboard-urile pentru începători cât și cele pentru avansați.

Longboard diametralLongboard simetric

• Direcțională – Acest tip de placă este creat să meargă doar într-o singură direcție și anume înainte. Cel mai comun model prezintă coada mult mai ascuțită, fiind cel mai des întâlnit la plăcile cruiser, downhill și freestyle.
• Simetrică – O placă simetrică arată și se simte la fel, indiferent în ce direcție mergi, iar dacă ai de gând să faci cu ea rotiri la 180 de grade, comune în freeride și freestyle, atunci acesta este modelul pe care trebuie să-l alegi.

4. Construcția plăcii

Cele mai comune plăci sunt construite din mai multe foi subțiri, din lemn de arțar sau mesteacăn. Aceste foi sunt lipite una pestea cealaltă și apoi sunt presate. Numărul de foi variază de la placă la placă, dar ca regulă generală, cu cât sunt utilizate mai multe straturi, cu atât placa va fi mai grea și mai rigidă.
În ultimul timp, câștigă popularitate plăcile din bambus laminat, care le face ușoare, destul de flexibile, dar și rezistente.
Al treilea dar și cel mai scump material folosit la construcția plăcilor, este fibra de carbon, care le face cunoscute pentru rigiditatea lor și greutatea foarte redusă, fiind preferate de iubitorii de viteză.

5. Flexibilitatea

• Plăci foarte flexibile – Absorb excelent șocurile pe drumuri accidentate, dar sunt destul de instabile la viteze mari, de aceea sunt destinate stilului cruising.
• Flexibilitate medie – Plăcile de acest gen mențin stabilitatea la viteză și absorb șocurile peste denivelări.
• Plăci rigide – Sunt cele mai stabile de la viteze moderate până la viteze foarte mari și sunt folosite de cei care preferă stilul freeriding și downhill.

6. Roți

Roțile prezintă aceleași caracteristici ca și skateboard-urile, diferența constând în forma roților la marginile lor. Acestea pot fi rotunde sau pătrate.

Forma rotunda a rotiiForma patrata a rotii

Formele rotunjite sunt ușor de folosit, deoarece alunecă mai ușor decât cele pe tipul pătrat și au o aderență mai bună la mișcări, ceea ce face alegerea perfectă pentru freestyle și freeride. În schimb, roțile cu marginea pătrată oferă un mai bun contact cu drumul, asigurând mai multă tracțiune și rezistență la alunecare, ceea ce le face potrivite pentru cruising și downhill.

Acestea sunt noutățile specifice longboard-ului și elementele care îl deosebesc de skateboard. Tu ce tip de longboard îți dorești?

Echipa SportAddict

Share

2329total visits,1visits today