Tot ce trebuie să știi despre Trotinete Adulti

March 29th, 2016

S-a observat în ultimii 20 ani că o dată cu creșterea preocupării pentru o viață sănătoasă și echilibrată, a crescut și preferința pentru articole ca role, skateboard-uri, triciclete și nu în ultimul rând trotinete, atât pentru copii cât și pentru adulți. Dacă trotinetele pentru copii sunt un mijloc excelent pentru distracție și petrecerea timpului liber, din ce în ce mai mulți adulți găsesc trotinetele ca fiind un accesoriu ecologic și modern în același timp, o sursă de deplasare, exercițiu fizic și distracție maximă.

Trotinetele sunt precum bicicletele sau rolele, o alternativă practică și rapidă a mersului pe jos cu care te poți strecura foarte ușor prin trafic, fiind simplu de manevrat, nu foarte grele, pliabile, precum ușor de depozitat și transportat.

De ce elemente trebuie să ținem cont la alegerea unei trotinete pentru adulți

1. Greutatea suportată este foarte importantă atunci când alegem trotineta. În specificațiile fiecărui model întâlnim greutatea maximă pe care o poate avea utilizatorul, iar dacă nu se ține cont de acest aspect, va fi influențată durata de viață a trotinetei dar și siguranța utilizatorului care este mult mai predispus accidentărilor.

2. Cadrul și ghidonul

Ghidonul trebuie să aibă capacitatea de a se regla în funcție de înălțimea utilizatorului, astfel încât acesta să stea confortabil și să ridice mâinile pe ghidon până la mijlocul trunchiului, fără să trebuiască să se aplece pentru a se sprijini. Materialele folosite sunt de obicei oțelul și aluminiul, iar designul variază în funcție de model și producător.

Ghidonul se găsește în formă de T sau Y, de obicei realizat dintr-o singură bucată, acesta fiind mai rezistent, iar tubul vertical este montat pe punte. Ghidonul prezintă mânere la ambele capete, care pot fi înlocuite și sunt disponibile într-o mare varietate de modele, culori și materiale.

Adulti pe trotinete

3. Roțile

Roțile trotinetelor pentru adulți sunt de obicei mai mari decât cele pentru copii, precum și cele care le întâlnim la skateboar-uri. Roțile se aseamănă cu cele prezente la role, tocmai pentru a asigura un mers lin pe drumurile care prezintă și denivelări. Avantajul roților mari sunt viteza mai mare, precum și ușurința deplasării pe drumurile cu denivelări, pavaje, alei. În ceea ce privește dezavantajele roților mari, acestea sunt mai grele, mai dificil de manevrat și durează mai mult pentru a accelera și a încetini viteza.

În general, se aleg roți mari atunci când drumurile de parcurs sunt medii sau lungi, iar traseul implică puține porniri și opriri. Atunci când trebuie să te oprești frecvent din cauza trecerilor de pietoni și zonelor aglomerate, îți recomandăm să te orientezi spre roți cu un diametru mai mic, care pot fi controlate ușor.

Dimensiunea roților este importantă în cele din urmă, deoarece influențează și alte specificații ale trotinetei, precum greutatea ei, înălțimea punții, greutatea suportată. Cele mai comune dimensiuni ale roților sunt cu diametre de 100, 120, 145, 200 sau 230 mm, ultimele două fiind destul de rar întâlnite. Materialul este de obicei poliuretan, roțile fiind dotate în interior cu un miez din material plastic sau metal care este mult mai rezistent. Nu se recomandă miezul din plastic celor care folosesc trotineta la cascadorii și mișcări în parcurile special amenajate.

Roțile variază de asemenea și cu duritatea lor. Duritatea este măsurată pe o scală de la 1-100 A, 100 A fiind nivelul cel mai dur. Cele mai moi roți, recomandate pentru suprafețe aspre, cu denivelări și pietricele, prezintă duritatea < 88 A. Cu duritate între 88 A și 95 A, sunt sunt roțile cel mai des întâlnite la modelele standard.

4. Rulmenții

Rulmenții sunt fabricați cu aceleași dimensiuni ale roților, fapt ce face să se potrivească perfect în interiorul acestora. Rulmenții permit roților să se rotească cu mai puțină frecare și o mai mare viteză. Aceștia sunt clasificați în funcție de scara ABEC, care variază între 1 și 9. Cu cât mai mare este nivelul ABEC, cu atât rulmentul se va roti cu mai puțină frecare, iar roata va prinde viteză mai mare.

5. Puntea trotinetei

Trebuie avut în vedere că o punte mai lată este mai eficientă, astfel vei avea suficient loc pentru ambele picioare în timpul mersului, mai ales pentru bărbați care au o dimensiune mult mai mare a tălpii piciorului decât femeile. Puntea este confecționată asemenea skateboard-urilor și este de obicei din aluminiu.

6. Suspensiile

Suspensiile fac plimbările să fie mai confortabile, prin reducerea vibrațiilor. În schimb, acestea adaugă greutate și lungime trotinetelor, iar viteza este puțin redusă din cauza arcurilor. Alege o trotinetă cu suspensii în cazul în care drumul pe care îl parcurgi de obicei este unul lung, ce prezintă denivelări sau este un teren accidentat. Dacă o folosești în schimb în zonele urbane aglomerate, cu alei netede, atunci nu ai nevoie de suspensii.

7. Mecanismul de pliere

Acesta variază de la dispozitive simple de pliere și blocare, până la mecanisme sofisticate ce presupun doar apăsarea a unui sau a două butoane. Acesta depinde de producători și modelul tricicletelor, crescând și prețul odată cu numărul elementelor adăugate.

Mecanism de pliere a trotinetei

8. Frânele

Multe modele ale trotinetelor pentru adulți sunt dotate cu frână pe spate sau pe ghidon. Frâna pe spate este amplasată deasupra roții din spate și oprește trotineta prin apăsarea ei cu piciorul.

Acum că ai achiziționat trotineta dorită, nu uita să respecți regulile care te mențin în siguranță atunci când te avânți în jungla orașului. Să te afli printre alte vehicule motorizate este totuși riscant, de aceea nu fă mișcări bruște și imprudente în zonele cu trafic mare. Poți purta de asemenea cască și protecții, dacă te simți mai confortabil și nu uita în ultimul rând de respectarea regulilor de circulație.

Echipa SportAddict

Share

3114total visits,1visits today