Tu știi ce grip de racheta să alegi?

June 14th, 2016

Alegerea unui grip de racheta necorespunzător, fie că este prea gros sau prea subțire pentru mâna jucătorului, poate avea consecinte negative asupra jocului (lovituri incorecte), dar și asupra sănătății (boli precum ‘cotul tenismenului’, dureri musculare).

Haide atunci să vedem de ce anume trebuie să ții cont atunci când achiziționezi racheta în funcție de mânerul potrivit, dar și gripuri pe care să le înlocuiești sau overgrip-uri:

1. Mărimea mânerului

Atunci când alegi o rachetă nouă de tenis, alegerea corectă a gripului este extrem de importantă. Cel mai potrivit mod de a alege gripul corect este de a ține racheta în mâna dreaptă, apoi verifică dacă între degete și palmă, poți pune un deget de la cealaltă mână. O altă metodă de a măsurare ar putea fi utilizând o riglă pe palmă de la intersecția degetului mare cu degetele, până la vârful degetului inelar.

Alegerea corecta a gripului

Gripurile sunt clasificate în 5 mărimi:

• Grip 0 – este de 4.0 inch și se potrivesc juniorilor
• Grip 1 – este de 4 1/8 inch
• Grip 2 – este de 4 1/ 4 inch
• Grip 3 – este de 4 3/8 inch
• Grip 4 – este de 4 1/ 2 inch
• Grip 5 – este de 4 5/8 inch

Juniorii folosesc de obicei mărimile 0,1 sau 2- cei care au înălțimile pentru adulți. Pentru femei, gripurile potrivite sunt 1,2 sau 3, iar cei mai mulți bărbați folosesc mărimea 3 sau 4. Mărimea 5 a mânerului este destinată persoanelor cu mâinile foarte mari.

2. Există diferență între gripurile de tenis, squash și badminton?

Pe scurt, nu prea există diferențe. Majoritatea gripurilor existente pe piață sunt concepute pentru a putea fi utilizate pentru toate sporturile care folosesc racheta. Diferența pe care o vei găsi poate va fi cu specificația de interior sau exterior. De exemplu în cazul squash-ului, deoarece se joacă în interior, unor jucători le transpiră mâinile mai tare și astfel au nevoie de gripuri cu un nivel foarte ridicat de absorbție.

3. Grip sau overgrip?

Diferența constă în faptul că, gripul se aplică direct pe mânerul rachetei, are o suprafață lipicioasă pentru a se fixa mai bine pe mâner și sunt puțin mai groase pentru a oferi amortizarea dorită. Un overgrip pe de altă parte, nu este lipicios este de obicei mult mai subțire. Overgripurile sunt în general folosite pentru a spori prinderea sau pentru a crește dimensiunea mânerului, iar multe modele prezintă o suprafață texturată sau perforații care adaugă o aderență suplimentară.

Avanatajul overgrip-ului este prețul mai ieftin, iar oamenii sunt dispuși să le înlocuiască mai repede. În plus, acestea vin într-o mare varietate de culori si texturi potrivite pentru preferințele jucătorilor. Unii preferă senzația pe care o oferă o prindere a mânerului cu striații, având un control mai bun al rachetei și simțind-o mai confortabil. Alții preferă tipul de overgrip cu perforații, afirmând că oferă o amortizare și o absorbție mai bună.

Overgrip

În concluzie, este mai bine să pui un overgrip peste gripul rachetei, astfel va fi mai ușor să îl schimbi atunci când acesta se uzează. În plus, vei spori prinderea și amortizarea, iar nivelul de absorbție va fi mai mare.

4. Materialul

Gripul poate fi confecționat fie din materiale naturale precum pielea, fie din materiale sintetice. Aici alegerea constă strict în preferințe. Unii preferă pielea deoarece absoarbe mult mai ușor transpirația, alții materialul sintetic. Prețul este și el un factor hotărâtor, gripurile din piele fiind aproximativ de 2 ori mai scumpe decât cele sintetice.

Puțini jucători se gândesc la mânerele rachetelor lor. Dar asigurându-te că dimensiunea prinderii este corectă, prin ajustarea mânerului cu ajutorul overgripurilor, jocul tău poate fi îmbunătățit considerabil.
Alege gripul potrivit pentru tine și vei obține astfel performanța dorită pe terenul de joc!

Echipa SportAddict

Share

1421total visits,1visits today